10 super-zdravih upotreba karanfilića za koje verovatno nikad niste čuli

10 super-zdravih upotreba karanfilića za koje verovatno nikad niste čuli

Svi koristimo ovaj mirisni začin u svom kuvanju. Karanfilić se često dodaje marinadama radi konzervacije, koristi se u pečenju i pripremi aromatičnih kompota, kuvanog vina i punčeva. Ali da li ste znali da se karanfilić može koristiti medicinski? Ima mnoštvo lekovitih svojstava, o čemu će vam redakcija „Dnevnog Magazina“ reći danas.

KORISNE KARAKTERISTIKE KARANFILIĆA

Karanfilić je prepun hranljivih sastojaka koji su neverovatno lekoviti. Ima antiseptična, antifungalna, antibakterijska, analgetička i antiinflamatorna svojstva. Karanfilić sadrži minerale poput gvožđa, mangana, kalijuma, selena i magnezijuma, kao i mnoge vitamine A, C, K i beta-karoten. Pogledajmo koje su prednosti karanfilića i kako ih koristiti.

10 NAČINA KORIŠĆENJA KARANFILIĆA

  1. Analgetik i antiseptik
    Karanfilić ublažava bol u zubima, desnima i upalu grla. Da biste to uradili, potrebno je da kuvate par pupoljka karanfilića u maloj količini ključale vode i pustite da se skuva. Ovim rastvorom treba ispirati usta. U slične svrhe koristi se ulje karanfilića koje se nanosi na pogođene desni ili zube. Karanfilić dobro pomaže kod rana i opekotina.
  2. Cirkulacija krvi
    Karanfilić savršeno čisti krv od toksina i poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšavajući funkcionisanje celog tela. Pored toga, služi kao izvrsno sredstvo za stimulisanje imuniteta. Da biste to uradili, morate uzeti karanfilić u obliku čaja. Skuvajte 1 litar vode, dodajte 1 kašičicu karanfilića i nastavite grejanje još 10 minuta. Pustite da se skuva, procedite i pije, ali ne više od 3 šolje dnevno.
  3. Uklanja sluz
    Isti taj čaj deluje kao izvrsno sredstvo za suzbijanje kašlja. Karanfilić deluje iskašljavajuće, smanjuje količinu sluzi u plućima.
  4. Ubrzava metabolizam
    Karanfilić ubrzava metabolizam, povećava količinu pljuvačke i tečnosti odgovorne za varenje. Ovo doprinosi brzom sagorevanju masti.
  5. Sprečavanje prehlade
    Prilikom posete javnim mestima tokom epidemije držite pupoljak karanfilića u ustima. Ovo će pomoći u odbijanju prehlade i stimulisati imuni sistem.
  6. Poboljšava varenje
    Karanfilić pomaže u normalizaciji varenja, jer povećava sekreciju digestivnih enzima. Pomaže u ublažavanju mučnine, zatvora i nelagodnosti u stomaku. Takođe pomaže u zarastanju čira. Da biste to uradili, morate ga uzeti u obliku ulja. Samo promešajte 1 kašičicu ulja karanfilića u čaši tople vode. Uzimajte na prazan stomak tri puta dnevno tokom mesec dana.
  7. Tiroidna žlezda
    Karanfilić je takođe veoma koristan za zdravlje štitne žlezde. Služi za sprečavanje i hipotireoze i hipertireoze. Zbog toga se takođe mora uzimati u obliku čaja.
  8. Normalizacija ženskog ciklusa
    Karanfil je izvrsno-ženski iscelitelj. Ako postoje poremećaji u menstrualnom ciklusu, onda morate pripremiti sebi lekoviti čaj. Kuvajte 500 ml vode, dodajući ljusku od 7-8 luka i 2 kašičice pupoljka karanfilića. Kuvajte 10 minuta, procedite, dodajte 2 kašičice jabukovog sirćeta. Uzimajte 150 ml pola sata pre obroka tri puta dnevno.
    Za bilo kakve prekide u ciklusu, najbolje je videti doktora. Zapamtite da je ovaj lek kontraindikovan kod trudnica.
  9. Gljivice
    Ulje karanfilića pomaže kod mikoza noktiju i kože. Pored toga, proizvod pomaže u jačanju noktiju.
  10. Nesanica
    Začin pomaže u ublažavanju problema sa spavanjem. Da biste brzo zaspali, stavite vreću suvih karanfilića na glavu kreveta. Ali ovo je samo ako vam je miris karanfilića prijatan i ne iritira vas.

Teško je zamisliti da tako poznati začin ima toliko korisnih svojstava. Iskreno, ovo nisu sva lekovita svojstva karanfilića, ona krije mnoge tajne.

Nedavna istraživanja su dokazala da karanfilić može da se bori protiv raka. Zato sledeći put kada skuvate čaj, ne zaboravite da mu dodate karanfilić. Pazite na sebe i svoje zdravlje!

Koje recepte zasnovane na karanfiliću znate? Podelite sa nama u komentarima i ne zaboravite da svojim prijateljima kažete o lekovitim svojstvima ovog mirisnog začina!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE