17 trikova koji će vam pomoći da jednom zauvek prestanete sa pušenjem. Napravite prvi korak ka nezavisnosti!

17 trikova koji će vam pomoći da jednom zauvek prestanete sa pušenjem. Napravite prvi korak ka nezavisnosti!

Jednom sam čvrsto odlučio da se oprostim od pušenja. Bio sam potpuno svestan da me ova navika nije učinila boljim. Posle par nedelja apstinencije od cigareta, sreo sam prijateljicu. Pitala me je: „Više ne pušiš? Stvarno? A šta, ni ne sanjaš cigarete?"

A onda sam shvatio da sam nekoliko puta u ovo kratko vreme sanjao o tome kako pušim! Ova činjenica me je dodatno ojačala u ideji da je zavisnost od nikotina zavisnost uma, a ne fizičkog tela.

Da biste prestali da pušite, morate da razumete šta vas motiviše na to. Šta vam se najviše sviđa: paljenje vatre, miris dima, kašalj i patnja od neugodnog zadaha, gledanje zuba u ogledalu, razgovor u prekidu dima, bacanje upaljača i pepeljare svuda po stanu? Svako pronađe nešto svoje, pušenje je vrsta hobija. Ako ne znate šta da radite, - pušite, ako ne znate šta da kažete - pušite; ako želite da jedete, a nemate ništa - pušite.

Duvan je beskoristan, utažuje želju za nikotinom koju sam stvara. Ako pušite prvi put u životu ili posle duže pauze, nećete osetiti ništa osim odvratnih senzacija. Vrtoglavica, mučnina, neprijatan ukus u ustima - to će vas obuzeti nakon popušene cigarete. Samo iskusni pušači razumeju ovo čudno zadovoljstvo, a teže im je odbiti ga.

Pored toga, duvanske korporacije ne spavaju, oglašavanje radi svoj posao, sprečavajući ljude da se osveste i donose informisan izbor o tome od čega da zavise. Što se mene tiče, bolje je razviti zavisnost od ugodnijih i korisnijih stvari od pušenja...

Ako odlučite da prestanete da pušite, znajte da je to lako. Samo treba to da želite. Pobediti ovu zavisnost je lako kao i steći je.

KAKO OSTAVITI PUŠENJE

Označite na kalendaru kada ste odlučili da prestanete sa pušenjem. Označite dan nakon 14 dana - na kraju ovog perioda cigarete vam više neće biti potrebne.

Motiviši se. Napravite listu koja će ubediti bilo koga da ostavi pušenje. To je tako isplativo! Ušteda vremena, novca i nadgledanje vašeg zdravlja.

U prvoj nedelji adaptacije na novi način života i dalje možete pušiti. Pod jednim uslovom: vodite evidenciju o popušenim cigaretama, beležite kada, koliko i zašto pušite. Biti iskren prema sebi.

Potražite podršku tamo gde najviše volite da je dobijate: kod prijatelja, na Internetu, među kolegama. Recite svima da prestajete da pušite i tražite pomoć. Molitva veoma dobro pomaže vernicima. Meditacija je još jedan način da svoje misli prilagodite pozitivnom ishodu događaja; uz pomoć meditacije možete prestati pušiti za nekoliko dana.

Smanjite broj cigareta koje pušite svakog dana dok potpuno ne nestanu. Završite poslednje pakovanje i ne kupujte više.

Dišite duboko, pijte puno vode i jedite zdravu hranu. Sve ovo će pomoći vašem telu da se oporavi i prevaziđe zavisnost od nikotina.

Glavobolja, nesanica, nervozno uzbuđenje, kašalj, letargija... Može biti mnogo simptoma odvikavanja, uključujući depresiju. Budite spremni na ovo i ne sledite smernice lukavog nikotina. Znajte da će se sve ove muke uskoro završiti. Prepustite se svakodnevnim prijatnim stvarima, bilo da je u pitanju topla kupka ili egzotični obrok. Možete misliti na puno stvari.

Navikao si da pušiš kad si nervozan? Ne znate gde da stavite ruke i šta da radite sa ustima? Potražite alternativu! Na primer, žvakanje jabuke kada vam se čini da je pušenje neizbežno. Mnogi savetuju lizalice i bombone, antistres kuglu i druge sitnice. Svako sam bira šta mu se sviđa. Ali najbolji način je pušenje zameniti zanimljivim aktivnostima i zdravom hranom.

Napišite kratku priču o svojim dostignućima. Priča se može objaviti na društvenim mrežama, iznenadićete se iznenadnoj podršci različitih ljudi!

Ako niste pušili par dana, poklonite nešto sebi. Priuštite sebi nešto slatko, jer to zaslužujete.

Vežbajte, plešite uz ritmičku muziku. Zabavite se iz bilo kog razloga! Jednom rečju, pokušajte da osetite ukus za život bez pušenja.

Ako imate neodoljivu potrebu za pušenjem, duboko udahnite. Zatvorite oči, dodirnite uši, dodirnite glavu. Otvori oči i pogledaj oko sebe. Gde si? Šta ćeš da uradiš? Zašto sada pušite? Što je vaš nivo svesti i trezvena percepcija stvarnosti viši, to više šansi imate za oproštaj od iluzornog sveta nametnutih potreba. Kada želite da pušite, potrošač govori u vama. Pokažite mu za šta je sposobna vaša volja.

Pronađite pozitivno u promeni navika! Na primer, zapišite korisne stvari koje ste ovaj mesec potrošili umesto na cigarete. 

Odbijte kad vam se ponudi da pušite. To je vrlo teško, znam. Mora se razviti sposobnost čvrstog odbijanja. Zamislite da ste umesto cigarete sada dobili čarobni tamjanski štapić koji može promeniti tok vašeg života, a ne na bolje. Samohipnoza je sjajna stvar.

Prošetajte svežim vazduhom, uživajte u pogledu. Prestanak pušenja će vas promeniti, nemojte se iznenaditi, počećete da primećujete ono što je ranije bilo nepristupačno.

Ne odustajte, dobićete ono o čemu sanjate. Zamislite imidž nepušača, zdrave, uspešne osobe, zamislite sebe na vrhu sveta. Ovi eksperimenti sa svešću će vam pomoći da se razvijete, vaši snovi se lako mogu ostvariti!

Dodajte aromatične začine svojoj hrani, nosite čaj sa začinima i limunom svuda u malom termosu. Ovaj čaj će vas spasiti više puta u najstresnijim situacijama kada želite da pušite. Samo popijte malo i smirite se. Metoda je dobitna i odlično funkcioniše, obavezno je proverite.

Na svetu ima toliko lepih stvari! Zameniti pušenje drugom zavisnošću je vrlo lako. Izaberite onaj koji ne samo da neće štetiti vašem zdravlju, već će vam biti i koristan. Sport, fotografija, joga, kuvanje, zanati od drveta ... Bilo koja od ovih aktivnosti mnogo je bolja od pušenja. Međutim, i sami ste toga svesni.

Ne budite lenji da se odmah poboljšate! Ostavite društvo aktivnih potrošača cigareta.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE