6 masnih hormona odgovorno je za skladištenje masti, evo kako da ih isključite

6 masnih hormona odgovorno je za skladištenje masti, evo kako da ih isključite

Muškarci mršave mnogo brže od žena. Ova činjenica je nesporna i to su nutricionisti već dugo dokazali. Možete se godinama iscrpljivati dijetama i znojiti se u teretani, ali rezultat će biti neprimetan. Zašto neki lako smršavaju, dok drugi ne uspevaju? Možda su za to krivi hormoni.

UTICAJ HORMONA

Uobičajeno pravilo „jedi manje - troši više“ samo je delimično tačno. Glavni razlog za višak kilograma su metabolički poremećaji i hormonska neravnoteža. Efekat hormona na ljudski život ogleda se u brzini metabolizma, apetitu, gubitku ili povećanju telesne težine i drugim fiziološkim procesima. I prva stvar koju treba uraditi pre nego što krenete u „gubitak sopstvene težine“ je konsultacija sa endokrinologom.

Danas "Dnevni Magazin" govori koji su hormoni krivi za to što žena ne može da smrša i zašto je prejedanje opasan simptom. I na kraju članka pogledajte kojih 10 testova treba da prođete kako biste isključili endokrinu patologiju.

HORMONI KOJI UTIČU NA TEŽINU

 1. Leptin
  Ovaj hormon reguliše apetit i odgovoran je za metabolizam energije. Zove se hormon sitosti ili glavni hormon gojaznosti. Nizak nivo leptina povećava apetit i dovodi do gojaznosti. Ako u ćelijama tela ima puno masti, nivo leptina raste, čime mozak dobija komandu: „Prestani da jedeš!“ Ali višak leptina stvara veliku verovatnoću tromboze.
 2. Ghrelin
  Proizvodi se u gastrointestinalnom traktu i izaziva glad. Grelin stimuliše nervni sistem i štiti kardiovaskularni sistem. Ako često grickate, imaćete nizak nivo grelina, ali anksioznost i depresivni stres se nakupljaju. Povećani nivo hormona u nedostatku hrane smanjuje anksioznost. Ispada začarani krug - nakon dijete se probudi brutalni apetit i glad, što je vrlo teško suzbiti.
  Zbog toga morate jesti ne više od 4-5 puta dnevno, od čega su 2 obroka lagane grickalice. Posebnu pažnju treba posvetiti doručku, on bi trebao biti obavezan.
 3. Estrogen i progesteron
  Ženski polni hormoni se manifestuju nakon 45 godina, kada žene uđu u menopauzu. Nizak nivo estrogena pospešuje taloženje masnih ćelija u abdomenu. A nizak nivo progesterona dovodi do toga da telo zadržava više tečnosti, stoga se telesna zapremina povećava.
 4. Testosteron
  Poremećaji menstruacije i policistične bolesti jajnika ponekad su uzrokovani povišenim nivoom testosterona. To dovodi do nekontrolisanog debljanja, dlaka na licu, akni i neplodnosti. Tokom menopauze, nizak nivo testosterona smanjuje metabolizam, što takođe uzrokuje gojaznost.
 5. Insulin
  Proizvodi ga pankreas i igra veoma važnu ulogu u metabolizmu masti, potiskujući aktivnost enzima koji razgrađuju masti. Insulin pospešuje pretvaranje viška šećera u masno tkivo. Ako volite slatkiše, znajte da ako jedete previše toga dramatično povećavate nivo insulina i kao rezultat, pojavljuju se suvišni kilogrami sa strane.
 6. Hormoni štitaste žlezde
  Problemi sa štitnjačom mogu dovesti do debljanja. Hormoni štitne žlezde su aktivatori razgradnje masti. Sa malim nivoom ovih hormona, javlja se hipotiroidizam - bolest kod koje se povećava taloženje masti i osoba snažno i neravnomerno dobija na težini. A kod hipertireoze (Graves-ove bolesti) dolazi do teške iscrpljenosti.
 7. Somatotropin
  Hormon rasta je hormon rasta koji promoviše gubitak težine. Obično aktivira lučenje masti ćelijama i njihovo razgradnju. Nizak nivo hormona rasta inhibira sve procese u telu.
 8. Kortizol
  Zove se hormon stresa. Glavni razlozi za njegovo pojačano lučenje su stres i nedostatak sna. Povećani nivo kortizola povećava apetit. Da bi se rešile problema, mnoge žene ga „uhvate“ i osete olakšanje. Oni koji se stalno nalaze u traumatičnim situacijama često dobijaju višak kilograma, čak i ako se ne prejedu. Ovo je zbog metaboličkih poremećaja tokom nervnog prenapona.

Endokrine bolesti, dijabetes melitus, povećani nivoi polnih hormona usko su povezani sa nekontrolisanim debljanjem. Da biste identifikovali i isključili patologiju, vredi proći poseban laboratorijski test. Ispod je lista testova koji mogu otkriti i zaustaviti vrlo opasne bolesti u ranoj fazi.

TESTOVI KOJE TREBATE URADITI AKO NE MOŽETE DA SMRŠATE

Hormoni štitaste žlezde: tiroksin (T4) i trijodotironin (T3)
Štitnjači stimulišući hormon (TSH)
Šećer u krvi
Glikirani hemoglobin
Insulin i C-peptid
Test tolerancije na glukozu
Nivo estradiola
Nivo kortizola
Nivo testosterona
Hormoni koji stimulišu folikle i luteiniziraju

Kompleksno žensko telo je uvek u milosti podmuklih hormona. A u 70% slučajeva hormonska neravnoteža postaje uzrok viška kilograma. Ne budite lenji da biste se testirali pre nego što krenete na dijetu ili u teretanu. Ponekad je par kilograma viška bolje od uništenog zdravlja.

Ove korisne informacije o hormonima i njihovom uticaju na telo biće zanimljive vašim prijateljima, obavezno podelite članak sa njima!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE