Da se ​​srce ne zaustavi u snu! Pobedićemo hipertenziju jednom za svagda...

Da se ​​srce ne zaustavi u snu! Pobedićemo hipertenziju jednom za svagda...

Latinski naziv lana je Linum usitatissimum, odnosno „koristan lan“. Ko bi pomislio da bi ovo malo seme moglo da ima tako izuzetnu moć!

Zbog svog jedinstvenog sastava, laneno seme može sprečiti i lečiti mnoge bolesti različite prirode, od zatvora do ozbiljnih srčanih tegoba.

Laneno seme je dobro za sve koji su na dijeti, jer je bogato lako svarljivim mastima i vlaknima, zbog čega se brže osećate siti i značajno povećava hranljivu vrednost bilo kog proizvoda koji se jede sa semenkama. Ali u njemu je malo ugljenih hidrata!

KOJE SU KORISTI SEMENA LANA

Glavne prednosti lanenog semena su 3 glavne komponente: vlakna, polinezasićene masne kiseline, lignani. Vitamini B, vitamin E, jod, kalcijum, cink, gvožđe, karoten, magnezijum, sumpor, fosfor, kalijum, silicijum, bakar, nikl, mangan, molibden, kobalt i hrom pojačavaju lekovito dejstvo.

 1. Vlakna
  Vlakna, rastvorljiva i nerastvorljiva, kontrolišu nivo lošeg holesterola u krvi blokirajući njegovu apsorpciju u crevima.
 2. Masne kiseline
  Laneno seme je najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina. Ova jedinjenja su vitalne komponente ćelijskih membrana, poboljšavaju protok krvi i pomažu u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani i moždani udar.
  Kombinacija vlakana i nezasićenih masnih kiselina čini laneno seme tako efikasnim u snižavanju nivoa holesterola.
 3. Lignans
  To su polifenoli koji deluju kao moćni antioksidanti, nadmašujući čak i vitamin E. U tom pogledu najbogatiji izvor ovih jedinjenja je ljuska semena lana. U kombinaciji sa fitoestrogenima (biljne supstance slične po svojstvima ženskim hormonima estrogenima), aktivno se odupiru raku dojke.

Za najbolji terapeutski i profilaktički efekat, seme lana treba mleti u mlinu za kafu neposredno pre upotrebe. 30 minuta pre glavnog obroka, uzmite nastalo brašno suvom kašičicom i popijte ga sa puno tečnosti. Tok tretmana zavisi od željenog rezultata i može trajati nekoliko meseci.

Kao i svako snažno sredstvo, i laneno seme ima kontraindikacije: dijareja, začepljenje jednjaka, creva ili pilorusa, žučni kamenci, urolitijaza, bolesti materice i jajnika, dijabetes. U svakom slučaju, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da konzumirate laneno seme.

Prvi efekat uzimanja lanenog semena primetićete za dve nedelje: problemi sa kožom će nestati, kosa će se sjajiti i revitalizovati, proces varenja će se poboljšati, a alergijske reakcije će se smanjiti.

Ako vam se svideo članak, obavestite svoje prijatelje o tome.

Saznjate i kojih su to 15 najboljih namirnica za čišćenje arterija i sprečavanje infarkta!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE