Dukan-ova dijeta u 4 faze zauvek skida kilograme. Pomogla je vojvotkinji od Cambridgea i Jennifer Lopez

Dukan-ova dijeta u 4 faze zauvek skida kilograme. Pomogla je vojvotkinji od Cambridgea i Jennifer Lopez

Francuski nutricionista Pierre Dukan autor je istoimene dijete koja je dobila hiljade pozitivnih ocena. Dukan-ova dijeta je megapopularna. Sve više ljudi joj veruje da će izgubiti višak kilograma.

I nije uzalud: na kraju krajeva, već u prvoj fazi dijete - napadu - možete se rešiti 5-6 kilograma masnoće. Ova dijeta se savršeno uklapa u savremeni ritam života, kada su tokom dana potrebni visoki učinci i koncentracija, što je teško postići drugim dijetama sa malo ugljenih hidrata.

Doktor Dukan podelio je svoje iskustvo u knjizi „Ne mogu da smršam“ koja je prodata u više od 10 miliona primeraka širom sveta. Poznato je da je njegova dijeta pomogla da se smrša pre venčanja vojvotkinje od Cambridgea, a Jennifer Lopez - da uđe u formu nakon porođaja.

DUKANOVA PROTEINSKA DIJETA

Dukan-ova dijeta zasniva se na konzumaciji hrane koja sadrži proteine i značajnom smanjenju unosa ugljenih hidrata i masti. Zahvaljujući proteinima nećete osećati glad tipičnu za druge dijete, a mala količina ugljenih hidrata će vas spasiti od viška kalorija.

Kao rezultat, dolazi do brzog gubitka kilograma, a gubitak kilograma se vrši zbog smanjenja masti, a ne mišićne mase. Istovremeno, telo zarasta, poboljšava stanje kože, kose i rad unutrašnjih organa.

Dijeta se sastoji od 4 faze: dve za gubljenje kilograma i dve za izbegavanje ponovnog debljanja. U sredini između dve faze, gubitak kilograma treba da dostigne željenu težinu.

OPIS FAZA DUKANOVE DIJETE

 1. Napad
  Faza „napada“ sastoji se u potrošnji 72 proteinska proizvoda koji stimulišu telo da koristi sopstvene rezerve: telo će intenzivno sagorevati masti, a proteini će pomoći u očuvanju mišićnog i koštanog tkiva.
  Dijeta treba da sadrži 1,5 kašike ovsenih mekinja dnevno, najmanje 1,5 litre tečnosti, luk, beli luk i začine. Slatkiši su strogo zabranjeni.
  U ovoj fazi je moguće blago pogoršanje blagostanja: to znači da telo koristi rezervu u obliku masnog tkiva. Stoga faza napada ima stroga vremenska ograničenja.
  Trajanje ove faze određeno je količinom suvišnih kilograma: do 5 kg - 1-2 dana će biti dovoljno; od 5 do 10 kg viška kilograma - napad se produžava na 3-5 dana; više od 10 kg - 5-7 dana.
 2. Naizmenično
  Rezultatima faze „naizmenično“ postižete željenu težinu. U ovoj fazi proteinski dani se smenjuju sa danima proteina i povrća. Moguće opcije šeme alternacije: 1/1, 3/3, 5/5.
  Treba napomenuti da sa prekomernom težinom preko 10 kg, šema postaje nedvosmislena - 5/5, to jest, 5 dana proteinske hrane zamenjuje se 5 dana proteinsko-biljne dijete. Tokom faze „naizmenično“ treba da konzumirate 2 kašike ovsenih mekinja dnevno.
  Trajanje faze zavisi od težine izgubljene u prvoj fazi: 1 kg gubitka težine tokom napada = 10 dana naizmeničnog dejstva. Na primer, ako ste izgubili 3 kg u prvoj fazi, tada će trajanje promene biti 30 dana.
 3. Sidrenje
  Ova faza je namenjena konsolidaciji postignute težine. Tokom ovog perioda u ishranu se mogu uvesti male količine krompira, pirinča i testenina, koje su ranije bile strogo zabranjene, pored toga, u ovoj fazi je dozvoljeno jesti jedno voće dnevno (isključujući banane, grožđe i slatke trešnje ).
  Trajanje ove faze izračunava se na isti način kao i za 2. fazu: 1 izgubljeni kilogram = 10 dana u 3. fazi. Potrošnja ovsenih mekinja povećava se na 2,5 kašike dnevno.
  U ovoj fazi, 2 puta nedeljno, možete sebi priuštiti bilo šta, čak i slatkiše, ali samo umesto doručka, ručka ili večere. Krompir, pirinač, kukuruz, grašak, pasulj, testenine i druga škrobna hrana mogu se jesti 2 puta nedeljno.
  Jedan dan u nedelji treba da ostane čisto protein, najbolje je ako unapred sami odlučite koji će to dan biti. Pierre Dukan preporučuje da se proteinski dan napravi u četvrtak.
 4. Stabilizacija
  Dukan proteinska dijeta je prevaziđena, već ste obezbedili željenu težinu, vreme je da pređete na normalnu ishranu. Do tada su se vaše prehrambene navike promenile, naučili ste mnogo o tome koja hrana ne predstavlja opasnost za vašu težinu i koju konzumaciju treba kontrolisati.
  Sada možete da jedete šta god želite, dok se sećate čemu vas je naučila ova dijeta - ne zanosite se preterano slatkim proizvodima od brašna, držite dovoljnu količinu mesa i povrća u ishrani.
  Da biste zadržali rezultate koje ste dobili, nastavite da sledite nekoliko jednostavnih pravila:

Jedite 3 kašike ovsene mekinje svaki dan.
Imajte proteinski dan u četvrtak.
Pijte najmanje 1,5 litara vode dnevno.
Idite peške i odustanite od lifta.

PREDNOSTI DUKANOVE DIJETE

Glavni plus Dukan-ove dijete je što se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Čak i povratak normalnom režimu nakon dijete ne uzrokuje debljanje ni u jednom vremenskom periodu (potrebno je slediti samo 4 jednostavna pravila).
Efikasnost Ducan-ove dijete je vrlo visoka - pokazatelji od 3-6 kg nedeljno.

Ograničenja su izuzetno mala, tako da se dijeta može lako sprovoditi kod kuće, na poslu, u kafiću ili restoranu. Priznajemo čak i alkohol, tako da možete bezbedno da odete na godišnjicu ili poslovnu zabavu.
Dijeta je što sigurnija i ne uključuje upotrebu bilo kakvih hemijskih dodataka ili preparata - svaki pojedinačni proizvod je potpuno prirodan.
Ne postoji ograničenje količine konzumirane hrane. Ovo se može pohvaliti samo heljdinom hranom.
Ne postoje stroga ograničenja u vremenu obroka - pogodna i za one koji rano ustaju i za one koji vole da spavaju.
Gubitak kilograma je značajan već od prvih dana dijete - odmah ste uvereni u njenu visoku efikasnost. Štaviše, efikasnost se ne smanjuje, čak i ako vam druge dijete više ne pomažu.

Dijete je vrlo lako poštovati - jednostavna pravila ne zahtevaju preliminarne proračune jelovnika. I veliki broj proizvoda pruža priliku da pokažete svoje kulinarske talente.

MANE DUKANOVE DIJETE

Mane proteinske prehrane Dukan su, pre svega, višak proteina, koji dugotrajnom konzumacijom nanosi značajnu štetu bubrezima, jetri, doprinosi razvoju gihta, žučnih kamenaca i urolitijaze.

Lekari primećuju da oni koji su na dijeti Pierre Dukan-a i istovremeno su pod medicinskim nadzorom imaju smanjeni imunitet. Zbog nedostatka masti u ishrani, menstrualni ciklus se može izgubiti.

Kontraindikacije za pridržavanje takve dijete su bolesti bubrega, bolesti jetre, metabolički poremećaji, giht, trudnoća i dojenje, starost do 18 godina. Pre nego što odaberete dijetu, pažljivo izvažite prednosti i nedostatke i konsultujte se sa svojim lekarom.

Podelite vezu sa prijateljima, pomozite im da naprave prvi korak ka svom zdravlju.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE