Kako oboriti visoku temperaturu kod dece bez lekova! Potpuno je sigurno.

Kako oboriti visoku temperaturu kod dece bez lekova! Potpuno je sigurno.

Povećanje telesne temperature je odbrambeni odgovor tela na infekciju. U telu se pokreću mehanizmi koji suzbijaju rast patogenih mikroba, pospešuju uklanjanje njihovih otpadnih proizvoda i aktiviraju proizvodnju interferona...

Lekari jednoglasno ne preporučuju spuštanje temperature deteta dok ne dostigne 38–38,5 stepeni, a do tada treba ležati u krevetu i uz konzumiranje puno tečnosti.

Ako je očitavanje termometra previsoko, pojave se groznica i slabost, groznica se mora spustiti.

KAKO SNIZITI TEMPERATURU KOD DECE

  1. Paracetamol, aspirin, ibuprofen i slični antipiretički lekovi imaju brojne neželjene efekte, štetne za sluznicu želuca i jetru. Morate ih uzimati tek nakon konsultacije sa pedijatrom. Možete spustiti visoku temperaturu detetu koristeći prirodna i sigurna sredstva.
  2. Pomešajte u razmeri 1:3 jabukovo sirće sa vodom. Namočite pamučni ubrus u ovaj rastvor i obrišite čelo, slepoočnice, zglobove, dlanove i stopala.
  3. Na čelo nanesite oblogu rastvora sirćeta i menjajte ga dok se zagreva. Detetu uključite crtani kako bi lakše izdržalo sve procedure.
  4. Treba piti puno toplih napitaka jer pospešuju dobro znojenje koje pomaže bržem snižavanju temperature.
  5. Provetrite sobu: Neka svež, blago hladan vazduh cirkuliše u sobi.
  6. Da bi temperatura brže spadala, uklonite sav višak slojeva odeće sa deteta.

Sva deca su različita: neka lakše podnose povišenje temperature, nekome je teže... Takođe je važno shvatiti da vrućinu možete samostalno oboriti samo kada su detetovi obrazi i uši rumeni. Ako je dete bledo, temperatura nastavlja da raste, a njeno poreklo je nejasno, bolje je odmah pozvati lekara.

Zdravlje vama i vašoj deci! Ne zaboravite da ovaj korisni članak podelite sa svojim voljenima.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE