Kineska medicina: Vežbama za vrat poboljšajte cirkulaciju i smanjite glavobolje

Kineska medicina: Vežbama za vrat poboljšajte cirkulaciju i smanjite glavobolje

Pucanja u vratu i bolovi pri okretanju glave su vrlo neprijatni. Nelagodnost u predelu vratnih pršljenova sada je sve učestalija, jer je sedeći način života pošast savremenog društva. Nalazeći se u istom položaju ispred računarskog monitora, ljudi se osuđeni na probleme sa kičmom.

Stezanje u vratu može izazvati glavobolju, poremećenu cirkulaciju krvi u mozgu, pa čak i nagli gubitak svesti! Da biste otklonili problem u korenu, uključite se u posebne vežbe za vratne pršljenove prema kineskoj metodi. Uradite ih glatko, krećite se polako i pažljivo.

VEŽBE ZA VRAT

  1. Sedite na stolicu uspravnih leđa. Udahnite duboko i pritisnite dlanove na čelo, dok istovremeno stežete mišiće vrata i sprečavate da se glava nagne unazad. Zadržite dah i ostanite napeti 5-7 sekundi. Dok izdišete, skinite dlanove i opustite se potpuno 10 sekundi, spuštajući glavu na grudi. Ponovite 3-5 puta.
  2. Udahnite, prekrstite prste i pritisnite ih na potiljak. Istovremeno, naprežite vrat i ne dozvolite da vam glava padne. Zadržite dah i ostanite u ovom položaju oko 5-7 sekundi. Dok izdišete, spustite ruke i opustite se 10 sekundi. Ponovite 3-5 puta.
  3. Udahnite duboko i pritisnite levi dlan na slepoočnicu, pokušavajući da ne podlegnete pritisku 5-7 sekundi. Zatim izdahnite, opustite se što je više moguće, odmorite se 10 sekundi. Uradite isto sa desnom rukom. Ponovite vežbu 3-5 puta sa svakom rukom.
  4. Napravite savijanje glave napred-nazad 3-5 puta. Tokom udisanja, vratite glavu unazad, savladavajući otpor dlanova koji pokrivaju vrat s leđa, i podignite oči do krajnjih granica. Zadržite dah i držite mišiće vrata stegnute 5-7 sekundi. Dok izdišete, vratite glavu u prvobitni položaj. Opustite se 10 sekundi.
  5. Nagnite se napred i pritisnite dlanove na vrat, postepeno popuštajući ovom pritisku. Dok udišete, spustite glavu na prsa. Pritisnite bradu na vrat, pogledajte dole. Zadržite se u ovom položaju 5-7 sekundi. Zatim izdahnite, opustite se što je više moguće.
  6. Dok udišete, polako okrećite glavu ulevo, naprežući mišiće vrata. Pokušajte da pogledate što dalje u pravcu kretanja. Zadržite dah 5-7 sekundi. Dok izdišete, vratite glavu u prvobitni položaj, opustite se 10 sekundi. Napravite vežbu 3-5 puta u svakom smeru.
  7. Spustite glavu na grudi i opustite mišiće vrata. Pokušajte bradom da dođete do ključne kosti, pomazite ih bradom, postepeno povećavajući opseg pokreta. Ponovite ovo 10 puta.
  8. Zabacite glavu unazad, opustite mišiće lica i vrata. Pokušajte da zadnjim delom glave trljate donji deo vrata. Ponovite 20 puta.
  9. Opustite ramena i spustite ih. Polako udahnuvši, istegnite vrh glave što je više moguće, pokušavajući da što više istegnete vratne pršljene. Istovremeno, okrećite glavu levo-desno sa malom amplitudom. Vratite se u početni položaj i opustite se. Ponovite 5 puta.

Da biste efekat vežbi za vratne pršljenove učinili još boljim, pratite okrete glave pokretima očiju u istom smeru. Ove lagane vežbe možete raditi bilo gde, tako da znate šta treba učiniti ako vas iznenada zaboli vrat.

Obavezno pratite svoju ishranu ako imate problema sa vratom - isključite previše slanu i masnu hranu, jedite više mlečnih proizvoda, pijte puno tečnosti. Zapamtite da aktivnost mozga zavisi od zdravlja cervikalnih pršljenova! Da biste ostali zdravi u dubokoj starosti, vredi obratiti pažnju na ove vežbe.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE