KOJA MASKA NAJBOLJE ŠTITI OD KORONA VIRUSA? Naučnici uporedili 14 vrsta maski i odabrali najpouzdaniju

KOJA MASKA NAJBOLJE ŠTITI OD KORONA VIRUSA? Naučnici uporedili 14 vrsta maski i odabrali najpouzdaniju

Mnoge ljude danas brine pitanje koje maske bolje štite od koronavirusa? Sve se dodatno komplikuje činjenicom da je početni nedostatak maski i njihova visoka cena doveli do široke upotrebe domaćih i alternativnih maski.

KOJA MASKA NAJBOLJE ŠTITI OD VIRUSA

Pretpostavlja se da nošenje zaštitnih maski značajno smanjuje udaljenost na kojoj se virusne čestice izdišu. Ali mnoge od njih nisu testirane u praksi. To znači da o njihovoj efikasnosti možemo samo nagađati.

Studija naučnika sa Univerziteta Duke u Sjedinjenim Državama, objavljena u naučnom časopisu Američkog udruženja za unapređenje nauke, ima za cilj da popravi situaciju. 

Emma Fischer i njene kolege smislile su brz i jeftin način za procenu zaštite 14 vrsta maski. Da bi to uradili, bili su im potrebni samo kartonska kutija, električna traka, optički laser i sočivo.

Dizajn eksperimenta je jednostavan: operater stavlja masku i govori u pravcu proširenog laserskog zraka u mračnoj sobi. Kapljice prolaze kroz laserski zrak i rasipaju svetlost, što beleži kamera mobilnog telefona.

„Potvrdili smo da se male kapi izbacuju kada ljudi govore. Tako da se bolest može proširiti razgovorom, bez kašljanja i kihanja “, kaže Fischer. „Videli smo i da neke maske za lice bolje od drugih blokiraju ispuštanje čestica.“

Najbolje maske protiv korona virusa

  1. Prvo mesto, očekivano, zauzela je maska za disanje N95 bez ventila, koja je omogućila prolazak manje od 0,1% mikrokapljica.Međutim, njena verzija sa ventilima nije ušla u vrh najboljih. Fišer je naglasio da su takve maske odlične za zaštitu nosioca, ali snažan protok vazduha iz ventila pri izdahu opasan je za druge.
  2. Drugo mesto zauzele su medicinske maske za jednokratnu upotrebu.
  3. Treće, višeslojne pamučne maske, koje mnogi prave sami, propuštaju samo 8% mikrokapljica.

Najgore maske protiv korona virusa

  1. Mnoge domaće maske se u velikoj meri razlikuju u efikasnosti. Što nije iznenađujuće, s obzirom na razlike u njihovim materijalima i načinima izrade.
  2. Bandane i pletene maske su praktično beskorisne, jer omogućavaju prolazak do 50% čestica.
  3. Najtužnija je situacija sa BUFF® višenamenskim zavojima, koji podsećaju na cev od tkanine i vole ih sportisti i turisti.Naprotiv, takva sredstva zaštite povećavaju rizik od zaraze (105%). „U slučaju ove flis ogrlice, broj kapi je čak i veći nego kada osoba nema masku“, tvrde autori studije.
    To je zbog činjenice da takav materijal razgrađuje velike kapljice u manje, koje mogu dugo ostati u vazduhu i potencijalno su opasnije. Čini se da je neka vrsta maske bolja od nikakve. Ali ispostavilo se da postoje izuzeci od ovog pravila.

Ne zaboravite da je medicinska maska samo jedna od zaštitnih mera. I zapamtite da maske nisu 100% zaštita. Ali nošenje maske definitivno smanjuje virusno opterećenje i postaje prepreka direktnom kontaktu sa pacijentima.

Redovno dezinfikujte ruke, provetrirajte dom i nosite kvalitetnu masku kako biste zaštitili sebe i svoje najmilije od moguće infekcije.

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!