KOMBUHA - GLJIVA DUGOVEČNOSTI I LEK KOJI PRIPOMAŽE PLODNOSTI ŽENA

KOMBUHA - GLJIVA DUGOVEČNOSTI I LEK KOJI PRIPOMAŽE PLODNOSTI ŽENA

Mnogo je prirodnih lekova i raznih eliksira zdravlja, a jedan od najstarijih je i čuvena kombuha gljiva. Njene zdravstvene prednosti su brojne.

Priča je da se kombuha koristila još 220 godina pre Hrista u Kini, kao i da su ovaj napitak pili i ratnici Džingis Kana jer im je davao energiju i čuvao ih od bolesti. Priča o njenoj lekovitosti održala se do dana današnjeg.

Zovu je još i „Japanska materica“ zbog njenog dejstva i blagodeti ženskom organizmu! Zbog toga hiljade Japanskih žena pije sokove kombuhe.

„Japanska materica“, „Mandžurska pečurka“, japanska pečurka, meduza - kako god je zvali, u Japanu je medicina odavno prepoznala da kombuha ima pozitivan efekat na žensku fiziologiju, čak pomaže da se zatrudni, pa Japanke sa poštovanjem konzumiraju čajeve od kombuhe.

KOMBUHA I NJENA SVOJSTVA

Kombuha je bogata sirćetnom i mlečnom kiselinom, kao i kulturama kvasca. Posebni enzimi sadržani u pečurci stvaraju plodno okruženje u telu! Zbog toga je svima onima koji pate od bolesti gastrointestinalnog trakta potrebna lekovita “infuzija“, poput žive vode.

Efekat upotrebe “infuzije“ je posebno primetan tokom perioda oporavka nakon uzimanja antibiotika. Antibiotici ubijaju svu korisnu mikrofloru u crevima, a zahvaljujući čudotvornom napitku se vrlo brzo obnavlja!

Ovaj napitak kombuhe pomaže kod bolesti jetre i pankreasa. Neverovatno je korisno piti ga u slučaju metaboličkih poremećaja, gojaznosti, hormonske neravnoteže! Kombuha će vam pomoći da smršate, jer normalizacija rada stomaka tj. creva igra ogromnu ulogu u procesu mršavljenja. Takođe, “infuzija“ pomaže u smirivanju nervnog sistema i kod upornih glavobolja.

Evo detaljnih uputstava koja će vam pomoći da kod kuće uzgojite gljivu kombuhu.

Najbolja stvar kod ovog napitka je što ga možete jednostavno pripremiti kod svoje kuće, pod uslovom da imate starter kulturu, odnosno komad gljive iz kojeg će se razmnožiti mikrobiološke kulture u odgovarajućim uslovima i napraviti novu gljivu. Kada to imate, dalji postupak je vrlo jednostavan. Pored toga potrebni su čaj i šećer. Pripremu kombuhe objasnićemo vam kroz 3 koraka.

 1. Pripremite čaj
  Proključajte 7 čaša vode. Nakon toga sklonite vodu i dodajte joj pola čaše šećera i mešajte dok se šećer ne istopi. Zatim dodajte 4 pune kašike crnog čaja i ostavite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi.
  Najbolje je skuvati jak čaj, možete koristiti crni čaj, beli čaj, oolong ili zeleni čaj. Svi ovi čajevi su inače odlični i za mršavljenje pa nije ni čudo što se kombuhi pripisuju i ova svojstva.
  Nemojte koristiti bilo koji biljni čaj obzirom da biljke koje su bogate eteričnim uljima nisu pogodne, pošto ulje ispliva na površinu vode u vidu tačkica, a tu treba da se pojavi i vaša gljiva. Ulje smanjuje PH vrednost, otežava formiranje nove kulture i može doprineti stvaranju buđi na kombuha gljivi, što nije poželjan ishod.
 2. Dodajte kombuha gljivu
  Ohlađeni čaj sipajte u čistu staklenu teglu. Uzmite komad stare kombuhe i stavite je u čaj. Prekrijte teglu krpom ili papirnim ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle.
  Gaza nije dobro rešenje jer kroz nju mogu da prodru bekterije i sitne vinske mušice, celofan takođe nije opcija jer vazduh koji nastaje fermentacijom ne može da izađe.
 3. Sačekajte proces fermentacije i rast nove gljive
  Prethodno navedeni koraci sami po sebi nisu dovoljni. Potrebno je da starter kultura počne da deluje i za to je potrebno da prođe neko određeno vreme. Sve to ovako iskombinovano čuvajte na sobnoj temperaturi, ali ne izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti. Ukoliko nemate mesto zaklonjeno od sunca, zamotajte teglu u neku krpu, papir...

Šta se onda dešava?

Na površini se prvo pojave sitni mehurići koji se vremenom sve više grupišu i na površini čaja počinje da se stvara želatinasta masa – tj. nova kombuha gljiva.

Ako vas zanima koliko dugo treba da se pripremi ovaj napitak i kada je spreman za upotrebu, možemo vam reći da to pre svega zavisi od temperature prostorije u kojoj se tegla nalazi. U hladnijoj (ali ne sasvim hladnoj) prostoriji treba joj 4 nedelje, a na standardnoj sobnoj temperaturi napitak će biti spreman za 2 nedelje. Da li je proces gotov, prepoznaćete po gljivi koja se formira na vrhu a koja treba da postane neprovidna, debljine oko 5 milimetara.

Uzgajanje kombuhe sa sobom nosi i mogućnost da naravno ne ispadne sve kako treba i kako ste priželjkivali i tada ovaj napitak može biti štetan po vaše zdravlje, posebno ako počnete redovno da ga takvog konzumirate. Prepoznaćete to po mirisu i ukusu onoga što je pred vama. Miris koji podseća na sirće jer očekivan i normalan kao i neravna površina kombuha gljive.
Shvatićete da nešto nije u redu ukoliko vidite tragove buđi na gljivi i osetite užegao i neprijatan miris čaja, jer to automatski ukazuje da su se tu umešale i druge bakterije koje mogu da izazovu trovanje hranom i dijareju.

Uslovi u kojima raste kombuha (sobna temperatura i vlaga) idealni su za razvoji dobrih, ali i loših bakterija i gljivica. Kako bi sprečili da do toga dođe jako je važno da koristite čist pribor, da stavite čaj u čistu sterilisanu teglu i ne dirate gljivu ni sadržaj tegle prljavim rukama.

Vama i vašoj porodici želimo dobro zdravlje. I uspešan uzgoj kombuhe.

Saznajte sve i o VITAMINU 9 - FOLNOJ KISELINI koja je jako bitna za žene u periodu trudnoće.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE