Najmoćnija biljka za srce, krvne sudove, nadbubrežne žlezde i zglobove

Najmoćnija biljka za srce, krvne sudove, nadbubrežne žlezde i zglobove

Ruzmarin je biljka koja je čovečanstvu poznata već nekoliko milenijuma. U starom Rimu smatrali su ga simbolom ljubavnika i koristili su ga u ceremonijama venčanja. U srednjem veku ruzmarin je bio simbol odanosti i takođe se mislilo da štiti od kuge.

U savremenoj medicini ova biljka se koristi kao blago sredstvo za ublažavanje bolova kod migrene, pomaže u rešavanju digestivnih problema, ublažavanju stresa i nervne napetosti. Ruzmarin takođe poboljšava cerebralnu cirkulaciju i pozitivno utiče na vid.

"Dnevni Magazin" će vam reći sve o još jednom svojstvu ove najkorisnije biljke.

RUZMARIN POBOLJŠAVA PAMĆENJE

Nedavno je utvrđeno da ruzmarin pozitivno utiče na ljudsko pamćenje. Psiholozi sa Univerziteta Northumbria sproveli su eksperiment i otkrili da ulje ruzmarina pozitivno utiče na funkcionisanje mozga i posebno pamćenja.

Učesnika eksperimenta bilo je 66 ljudi, od kojih je polovina smeštena u sobu koja je mirisala na ruzmarin, ostali su poslati u običnu sobu. Od svih učesnika studije zatraženo je da izvrše seriju testova čiji je cilj ispitivanje svojstava memorije. Kao rezultat, oni koji su udisali miris ruzmarina obavljali su 60-75% bolje zadatke.

Naučnici su objasnili da ruzmarin sadrži jedinjenje poznato kao 1,8-cineol. Deluje na hemijske reakcije u osnovi memorije. Povećana koncentracija 1,8-cineola pronađena je u krvi ljudi koji su brže rešili problem.

„Rezultate prošlih istraživanja uzeli smo za osnovu i u ovom radu fokusirali smo se na sposobnost pamćenja događaja koji će se dogoditi u budućnosti, kao i ne zaboraviti na obavljanje različitih zadataka u određeno vreme. Ovo je veoma važno u svakodnevnom životu“, objasnio je autor studije dr Marc Moss.

Mislim da će ovo otkriće pomoći studentima i školarcima u memorisanju obrazovnog materijala i biće vrlo korisno na poslu, na primer, kada treba da pripremite važan izveštaj.

Zabeležite ovo svojstvo ruzmarina i podelite ovo otkriće sa prijateljima!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE