Nikako da smršate? Ovo morate da znate kada merite težinu

Nikako da smršate? Ovo morate da znate kada merite težinu

Vaga je samo predmet a brojevi na skali odredjuju raspoloženje ženi za čitav dan. Većina nas svako jutro skače iz kreveta i žuri na vagu da oseti dragoceno mršavljenje, čak i ako iznosi samo 300 grama.

Ali da li vam se ikad dogodilo da ste na iscrpljujućoj dijeti već nekoliko dana, a broj na vagi se ne menja ili postaje još veći nego što je bio pre? Zato je “Dnevni Magazin” odlučio da vam otkrije veliku tajnu, zašto se to dešava.

KAKO PRAVILNO MERITI TEŽINU

Zamislimo ženu čija je mišićna masa 45 kilograma, a masna masa 15 kilograma. Stoga, njega težina je 60 kilograma, ali iz nekog razloga vaga pokazuje ili 57 kg ili 64 kg. I najvažnije - ništa se ne menja u njenom režimu i ishrani.

Većina se oslanja na vagu kao poslednje sredstvo u pitanju gubitka kilograma, umesto da analiziraju stanje njihovog tela u celini. Da biste izmerili svoju stvarnu težinu, morate uzeti u obzir brojne faktore.

Sta sve utiče na oscilacije u težini

 1. Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je količina vode. Telo pokušava da na bilo koji način održi ravnotežu vode i soli, dakle, što manje tečnosti ulazi, više ga zadržava u sebi kako bi normalno funkcionisalo.
  Zbog toga težina slabo napreduje pri ekstremnim vrućinama. Čim pada kiša ili postane malo hladnije, telo će odmah „dati“ litre tečnosti, jer trenutno mu neće biti korisne.
 2. Glikogen. Uz svaki gram ugljenih hidrata koje vaše telo skladišti kao ovaj element, dodatno se zadržava tri grama vode. Ako ste uveče pojeli parče torte, a ujutro ste dobili na vagi, nemojte se uznemiravati, ovo nije dodatni kilogram masti, već voda. To se da lako rešiti ali ipak, trudite se da izbegavate slatkiše.
 3. Težina žene može varirati u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa. Ne samo zbog povećanog apetita, već i zbog edema. To se najviše vidi tokom poslednje nedelje pre početka novog ciklusa. Zbog toga je nepoželjno merenje težine u ovom periodu - samo će vam pokvariti raspoloženje.
 4. Oticanje. Ako ste naglo povećali sadržaj soli u ishrani, najverovatnije, to će izazvati skok povećanja kilograma. Prema tome, ako jedete manje soli, smanjiće se i vaša težina.
  Zapamtite da se telo prilagođava stabilnom nivou unosa soli usled oslobađanja hormona aldosterona.
  Takođe, jaka naduvenost može biti signal oštećene bubrežne funkcije.

Sama očitavanja vaga su beskorisna. Da biste saznali svoju pravu težinu, morate uzeti u obzir sledeće pokazatelje.

 1. Struk. Za tačnost, vršite tri merenja svake nedelje: na pupku, pet centimetara višoj i pet centimetara nižoj tački. Sa ovim pokazateljima, ako je struk postao manji, najverovatnije se količina masti u vašem telu uspešno smanjuje, i obrnuto. Takođe možete da izmerite zapreminu kukova i ostalih delova tela.
 2. Nivo energije. Ako je vaša ishrana usmerena na stvaranje kalorijskog deficita u organizmu, nivo aktivnosti biće odličan pokazatelj uspeha. Kada se na vagi odrazi više kilograma, ali osećate se snažno i energično, znajte da gradite mišićnu masu.
 3. Otok. Ako ujutro kapci više liče na male jastuke, bolje je da se uopšte ne mučite sa merenjima, već da sačekate dok se telo ne oslobodi viška tečnosti. Za to je dovoljno nekoliko dana da se pravilno hranite i poštujete režim unošenja tečnosti.

Takođe, ako kontrolišete želite odredjenu težinu, morate da znate osnovne pokazatelje odnosa visine, težine i starosti tj. potražite BMI kalkulator - izračunavanje indeks telesne mase, i videćete koja težina vama odgovara. Zaboravite na trend mršavica - to nije zdravo, a i većini muškaraca se to ni ne dopada.

Zaključak: nemojte da poludite i mučite se svakojakim dijetama, ako na vagi vidite samo tri kilograma viška. Budite srećni i nasmejani. Podelite korisne informacije sa svojim prijateljima!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE