OTKRIVAMO: Da li treba piti vodu za vreme jela?

OTKRIVAMO: Da li treba piti vodu za vreme jela?

Pa, ko od nas ne spere doručak kafom, ručak čajem i večeru vodom? Neki ljudi ne mogu ni da zamisle da jedu supu bez čaše vode pored tanjira!

Pa ipak, da li treba piti uz obroke ili ne? Neki nutricionisti i pristalice zdravog načina života kažu da nikada ne treba piti uz hranu, jer tečnost razređuje želučani sok, utiče na njegovu kiselost i usporava proces varenja. Drugi su nepokolebljivi: i iće i piće!

Dnevni Magazin konačno je odlučio da shvati da li je moguće piti vodu sa hranom i kako ova navika može uticati na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. To kažu iskusni nutricionisti i kompetentni gastroenterolozi!

TREBA LI PITI I JESTI U ISTO VREME?

Stanovište onih koji ne piju uz hranu je sasvim logično: voda razređuje želučani sok i pljuvačku, ispire važne enzime neophodne za varenje hrane, a to negativno utiče na zdravlje. U stvari, logička nagađanja su daleko od fizioloških procesa - mnogo su složenija.

Proces varenja započinje ne u stomaku, već u glavi: kada se osoba raduje ukusnom obroku, u ustima se stvara pljuvačka. Kada žvačemo hranu, mešamo je sa pljuvačkom, obogaćenom enzimima, tako da omekša u želucu. Dalje, želučani sok je povezan sa procesom.

Stomaku prosečne osobe treba 3-4 sata da svari obilan obrok i pretvori ga u himus, tečnu supstancu. Ovaj himus napušta stomak i kreće na putovanje kroz creva, gde telu daje korisne hranljive sastojke.

A ako hrana ostane u stomaku nekoliko sati, voda ne ostaje dugo - 300 ml vode napustiće stomak za 10 minuta. Kada hranu operete vodom, ona brzo prolazi kroz probavni sistem, dodatno vlažeći suvu hranu.

Voda ne utiče na kiselost

Ulazeći u stomak tokom obroka, voda ne menja značajno kiselost želučanog soka. I ne inhibira delovanje digestivnih enzima, već im, naprotiv, pomaže da se bolje nose sa zadatkom. Enzimi deluju u tečnoj fazi, ova činjenica je takođe važna za apsorpciju hranljivih sastojaka nakon varenja u krv.

Čak i ako u osnovi jedete suvu hranu, telo će potajno izlučiti potrebnu količinu tečnosti u stomak i creva. Inače, u stomaku se luči oko 2 litre tečnosti dnevno!

Ljudsko telo je sistem smišljen do najsitnijih detalja. Čak i ako popijete litre vode, na kiselost to neće uticati ni na koji način. Ako stomak oseća da se ne može nositi sa procesom varenja, razviće novi deo enzima i povećati kiselost želučanog soka ako ga voda nehotice spusti. Inače, voda ulazi u stomak i zajedno sa hranom uzmite barem pomorandžu, što je 80% vode.

Voda ne utiče na brzinu varenja hrane

Pristalice suve hrane kažu da kada uđe u stomak dok jedu, voda gura neprobavljenu hranu iz želuca pravo u creva. Pristalice pijenja veruju da čak i ako tečnost napusti želudac ranije od čvrstih materija, to ni na koji način ne utiče na brzinu njihove probave, a još više ne odvozi deo hrane sa sobom u creva pre vremena.

Ipak, možete li se piti uz obroke?

Zaključak je jednostavan: ako ste navikli da pijete uz hranu, možete da nastavite bez kajanja! Voda, ako se pravilno pije, ne šteti. Naprotiv, tečnost pomaže omekšavanju i boljoj probavi suve hrane, poboljšava rad digestivnih enzima i pojačava apsorpciju korisnih hranljivih sastojaka. Ne biste trebali piti dok hranu ne prožvačete i progutate - trebalo bi da bude potpuno zasićena pljuvačkom.

Postoji još jedan plus: kada čovek pije dok jede, treba da napravi barem manje pauze, a to usporava tok obroka. Kao rezultat toga, manje se pojede i možete zaboraviti na zlosretan osećaj težine nakon prejedanja!

Ako ste navikli da pijete čaj umesto vode, nema razlike. Tečnost ima isti efekat na probavne procese, bilo da je to čaj, voda sa limunom ili kafa. Temperatura tečnosti takođe ne utiče na kiselost i brzinu varenja hrane, nutricionisti i dalje preporučuju izbegavanje previše hladne i prevruće vode.

Navika pijenja ledene vode može prouzrokovati ne samo fermentaciju i truljenje u stomaku, već i bolesti kao što su kolitis, enteritis i disbioza.

Piti ili ne piti je na tebi! Ako se i dalje odlučite da ne pijete uz hranu, to je dobro za vaše zdravlje, jer vam takva navika definitivno neće naštetiti. A ako pijete ili planirate da pijete, učinite to bez kajanja, jer ova navika ne šteti zdravlju gastrointestinalnog trakta i ne inhibira digestivne procese.

Priznajte, pijete li i vi uz obroke? Ili ipak više volite da jedete suvu hranu?

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE