Ovim pokretima možete efikasno izbeći gušenje i spasiti sebi život

Ovim pokretima možete efikasno izbeći gušenje i spasiti sebi život

Predmeti se znaju zaglaviti ljudima u grlu češće nego što biste mogli zamisliti: hrana, kosti, sitni delovi i novčići kod dece... Gušenje je četvrti najčešći uzrok smrti povezan sa nenamernim povredama.

Šta ako se zagrcnem, a u blizini nema nikoga ko bi mogao da priskoči u pomoć? Kad se suoče sa situacijom opasnom po život, pretežna većina ljudi paniči, gubeći sposobnost smislenog ponašanja.

Vatrogasac i bolničar Džef Rehman je iz prve ruke upoznat sa ovim: „Tokom godina primetio sam da ne postoji stvarno efikasno sredstvo za spasavanje nekoga ako se uguši i niko mu ne može pomoći“.

U kritičnoj situaciji nema vremena za razmišljanje, akcije treba da budu prilično jednostavne i brze, ali najefikasnije. To su osobine koje poseduje Jeffova metodologija.

Svi bi trebali znati ovu pristupačnu kombinaciju nekoliko pokreta, koja efikasno izbjegava gušenje, jer jednog dana može spasiti život.

KAKO SE SPASITI OD GUŠENJA

Ideja o tehnici samopomoći Rehmanu je došla tokom vežbanja u teretani, kada mu je instruktor boksa pokazao efikasnu vežbu za jačanje mišića stomaka.

Istovremeno, vatrogasac je skrenuo pažnju na specifičan neželjeni efekat - značajnu količinu vazduha koja se oslobađa iz pluća. To je najvažnije u situaciji kada se osoba zagrcne.

Dakle, da biste se sami spasili od gušenja, potrebno je da uradite sledeće.

  1. Pokušajte se sabrati.
  2. Čučnite, sa kolenima na podu a sa obe ruke se čvrsto oslonite na pod, kao kod sklekova.
  3. Raširite ruke i naglo padnite direktno na grudi.
  4. Udarac će osloboditi vazduh iz pluća, a sa njim će izaći i komad hrane zaglavljen u grlu.

Vatrogasac je ovo uputstvo snimio na video zapis. I, sudeći po komentarima, ova tehnika je zaista spasila, ne jedan, život.

Podelite ovo sa prijateljima, jer nikad se ne zna kada će ovo nekom od nas zatrebati. Nadajmo se da neće ali valjalo bi znati.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE