Potočarka - uzgajajte je na prozoru i dajte zdravlje čitavoj porodici

Potočarka - uzgajajte je na prozoru i dajte zdravlje čitavoj porodici

Na svetu postoji biljka koja može ne samo da leči bolesti, poboljša zdravlje i izgled, već i da osigura dugovečnost. Ovaj proizvod sadrži rekordnu količinu vitamina i ima ogromnu hranljivu vrednost. Dokazano je da uništava čak i ćelije karcinoma!

Govorimo o divnoj biljci koja se zove potočarka. A ako to još ne znate, vreme je da saznate više o njoj i počnete da je jedete svaki dan.

Potočarka je malo zeleno lisnato povrće. Mnogo podseća na peršun, samo što su listovi nešto veći i ovalniji. Mnogi ga jako vole zbog pikantnog, začinjenog, gorkog i pomalo oštrog ukusa. Nekog podseća na ren, a nekog na senf.

Naši preci su je koristili i u narodnoj medicini za lečenje problematične kože, pročišćavanje krvi, oslobađanje od crevnih parazita, loših varenja i kao izvor kalcijuma. Zbog visokog sadržaja joda, ova biljka je nezamenljiva za ljude sa štitnjačom.

Iznenađujuće su naučnici sa Univerziteta u Ulsteru otkrili da je konzumacija ove zeleni značajno smanjila nivo duvanskog kancerogena kod pušača. Rezultati studije objavljene u izveštaju American Journal of Clinical Nutrition:

„Potočarka se bori protiv uzroka raka značajnim smanjenjem oštećenja DNK crvenih krvnih zrnaca. Ako je redovno konzumirate, apetit će vam se poboljšati, a varenje će se vratiti u normalu. Biljka uklanja toksine, reguliše krvni pritisak “.

Potočarka ima više vitamina C od pomorandže, više kalcijuma od mleka i više folata od banana! Samo tri kašike dnevno obezbediće 42% vaše dnevne vrednosti za vitamin A i 50 mg vitamina C. Ona sadrži i mangan, kalijum, vitamin E, tiamin, riboflavin, vitamin B-6, magnezijum i fosfor. A vitamin K u biljci iznosi 212% preporučene količine dnevno!

Ali gde možete dobiti ovu divnu zelen? Nemaju sve prodavnice sveže potočarke na rasprodaji, mnogi za nju nisu ni čuli. Zato je trebate uzgajati kod kuće! Zahvaljujući ovoj metodi naučićete kako je možete uzgajati na prozorskoj dasci i svakodnevno napuniti telo korisnim supstancama. Tako je lako da ćete sutra trčati da kupite seme za klijanje!

KAKO UZGAJATI POTOČARKU

  • prazna posuda za hranu
  • voda
  • seme potočarke

POSTUPAK

  1. 1-2 puta prskajte unutrašnjost posude vodom iz bočice sa raspršivačem. Ovo omogućava da se seme ne skuplja, već ravnomerno prekriva dno posude.
  2. Nakon vlaženja dna vodom, pospite ga semenjem.
  3. Nežno poprskajte još malo vode na vrh tako da kapljice prekriju bočne strane posude. Dobro zatvorite poklopac. Za jedan dan videćete prve klice. Sada možete otvoriti posudu i ponovo poprskati vodom.
  4. Vlažite klice svaka dva dana i bukvalno za 5-10 dana videćete čitavu gomilu zelenila!

Kao što vidite, biljci nije ni potrebno zemljište! Impresivno jednostavno i brzo, zar ne? Potočarka se može ubirati celu godinu, jer je potpuno nepretenciozna. Ako se na proleće pred vama postavilo pitanje koju vrstu zelenila da uzgajate kako biste postigli maksimalnu korist uz minimalne gnjavaže, onda je ova posebna biljka savršena za vas.

Znajući prednosti potočarke, obavezno je dodajte u svoj dnevni meni. Možete je jesti kao celu, zajedno sa korenima.

Veoma je zanimljivo uzgajati zelenilo, tako je lepo i zdravo. Deca posebno uživaju u vrtlarenju na prozorskoj dasci i gledaju kako raste malo zeleno povrće.

Nakon što isprobate ovu metodu kod kuće, pišite nam u komentarima o rezultatu. Ako već jedete potočarku, možete li da delite svoje omiljene recepte sa nama? Možda imate svoje tajne baštovanstva upravo u stanu?

Obavezno podelite članak sa svojim prijateljima kako bi i oni znali za ovu moćnu superzelen!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE