Pročišćava krv, smanjuje pritisak, snižava holesterol… Ovo je super začin!

Pročišćava krv, smanjuje pritisak, snižava holesterol… Ovo je super začin!

Mnogi od nas znaju da je kurkuma izvor bogate žute nijanse. Međutim, usuđujem se da vas iznenadim, ovaj proizvod ne samo da ima odličan ukus - on takođe pomaže u suočavanju sa mnogim bolestima.

Ovaj začin je skladište elemenata u tragovima: jod, fosfor, gvožđe, vitamini. Zbog toga se kurkuma koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini od pamtiveka. U gotovo svim istočnim zemljama ovaj začin je i dalje veoma cenjen.

Danas je tim "Dnevnog Magazina" odlučio da razmotri korisna svojstva kurkume i efekat ovog proizvoda na ljudsko telo.

LEKOVE SVOJSTVA KURKUME

  1. Normalizuje rad jetre, štiti je od toksičnih efekata.
  2. Poboljšava rad žučne kese (koristi se za holelitijazu).
  3. Poseduje moćna antiseptička svojstva.
  4. Ubrzava varenje, pomaže u obnavljanju crevne mikroflore.
  5. Uništava loš zadah.
  6. Ublažava bol migrene.
  7. Smanjuje krvni pritisak.
  8. Pročišćava krv.
  9. Jača srčani mišić
  10. Pomaže u snižavanju holesterola u krvi.

Naučnici su uspeli da saznaju da supstanca kurkumin, koja se nalazi u začinu, pomaže jetri da proizvodi enzime odgovorne za uklanjanje kancerogena iz tela.

Uprkos širokom spektru efekata, kurkumu treba uzimati sa oprezom. Na primer, ni u kom slučaju ovaj žuti začin ne treba koristiti za hranu tokom pogoršanja bolesti. Takođe, upotreba ovog začina treba da bude ograničena na trudnice (može povećati ton materice) i one koje uzimaju lekove (kurkuma pojačava njihov efekat).

S obzirom da se kurkuma koristi za razređivanje krvi, ni u kom slučaju ga ne treba kombinovati sa antikoagulansima. Krajnje je obeshrabreno da mešate kurkumu sa začinskim biljem i začinima, o čijim efektima ne znate - takvi eksperimenti mogu da vas skupo koštaju.

Mnogi nutricionisti i lekari savetuju uzimanje 0,5 kašičice kurkume u ​​prahu sa puno vode pre svakog obroka. Za bolju asimilaciju možete mešati žuti začin sa crnim biberom.

Takođe je preporučljivo dodati kurkumu u omiljena jela: supe, priloge, pa čak i salate. Pored toga, takozvano „zlatno mleko“ na bazi kurkume veoma je popularno u narodu. Izaberite za sebe najprihvatljiviji način upotrebe popularnog orijentalnog začina i budite zdravi!

Ako vam se učini ovaj članak korisnim i zanimljivim, možete ga podeliti sa svim prijateljima. Zahvaliće vam na tako dragocenim informacijama.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE