Program PROVERENIH vežbi za lečenje pankreasa

Program PROVERENIH vežbi za lečenje pankreasa

Pankreatitis i holecistitis su često prateće bolesti digestivnog trakta zapaljenske prirode. U nekim slučajevima holecistitis može biti komplikacija hroničnog pankreatitisa, a ponekad holecistitis može izazvati pankreatitis.

Ujedinjuje ih sličnost simptoma, činjenica da ozbiljno menjaju čovekov život i činjenica da u složenom lečenju obe bolesti, pored posebne dijete i terapije lekovima, važnu ulogu mogu igrati i prilično jednostavne fizičke vežbe .

Prilikom izvođenja predloženog seta vežbi podstiču se žučna kesa i pankreas, koja se na Istoku zbog svog izuzetnog značaja za zdravlje naziva „mlađom kraljicom“, žuč se istiskuje iz žučne kese, poboljšava cirkulacija krvi u pankreasu i creva se istovremeno stimulišu.

Ovu vežbu možete raditi za pankreas u bilo kom trenutku. Čak i uveče, na primer, posle posla ili škole. Važno je samo zapamtiti da su žučni kamenci, kao i pogoršanja pankreatitisa ili holecistitisa, kategorična kontraindikacija.

Program vežbi za lečenje pankreasa

Vežbe za pankreas i žučnu kesu izvode se polako i glatko, bez trzaja. Ako vežba izaziva bol ili pojačani pritisak, onda je najbolje da je ne radite. Preporučuje se izvođenje vežbi na ravnoj, čvrstoj površini; obavezno stavite mali ravni jastuk ispod glave.

 1. Podiže savijene noge do stomaka
  Iz ležećeg položaja stavite savijene noge na pod. Polako i glatko povucite savijene noge do stomaka što bliže možete. Posle toga, takođe polako i bez naglih pokreta, savijte savijene noge na pod. Ovu vežbu uradite 5 do 10 puta, u zavisnosti od vašeg fizičkog stanja.
 2. "Bike"
  Iz ležećeg položaja položite ruke na potiljak, ali ih nemojte sklapati. Povucite desni lakat u levo koleno, nežno spustite levu nogu nadole. Povucite levi lakat u desno koleno, nežno spustite desnu nogu nadole. Ni u kom slučaju nemojte rukama povlačiti potiljak, ruke bi trebale slobodno ležati na potiljku! Ovu vežbu uradite 4-6 puta u svakom smeru.
 3. Podigne noge do lakata
  Ležeći položaj. Ruke ponovo slobodno leže na potiljku. Nežno povucite obe noge u laktove. Polako vratite noge i glavu u prvobitni položaj. Radite vežbu 4 do 8 puta.
 4. Smanjenje lopatica u ležećem položaju
  Ova vežba je teža od prethodnih. Ako imate više od 60 godina ili imate tendenciju da povećavate krvni pritisak, bolje je da je preskočite. Početni položaj: ležeći na stomaku, noge skupite, ruke sa strane. Polako i glatko savijte telo, podignite lopatice koliko god možete i polako spustite u početni položaj. Ponovite 5 do 10 puta.
 5. Trbušno disanje
  U sedećem položaju stavite ruke ispod rebara na stomak. Uvucite stomak. Udahnite duboko, a zatim duboko izdahnite, lagano pritiskajući dlanovima na hipohondrijum tokom izdisaja. Ponovite ovo trbušno disanje 5-12 puta.

Dovesti pankreatitis i holecistitis u stanje dugotrajne remisije i normalizovati zdravstveno stanje biće moguće samo integrisanim pristupom lečenju. Gimnastika za unutrašnje organe nije panaceja, morate stalno pratiti dijetu i voditi zdrav način života. U slučaju pogoršanja bolesti, važno je odmah posetiti lekara.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE