Radite ove vežbe i imaćete SAVRŠEN krvni pritisak

Radite ove vežbe i imaćete SAVRŠEN krvni pritisak

Možda se svaka osoba susrela sa promenama krvnog pritiska. Sigurno znate i šta je nagli porast pritiska od stresa i nervozne napetosti. Ali ovo je samo deo problema.

Pre svega, čovečanstvo pati od povišenog krvnog pritiska - hipertenzije. Švajcarski naučnici kažu da je broj ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska u svetu sada više od jedne milijarde.

Takve cifre su zastrašujuće i čine da razmišljate o prevenciji hipertenzije. Danas će vam "Dnevni Magazin" reći kako da normalizujete krvni pritisak kod kuće.

KAKO IMATI NORMALAN KRVNI PRITISAK

Tradicionalna kineska medicina veruje da noge, tačnije stopala, igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja celog tela. Kinezi su uporedili osobu sa drvetom: trup je vrsta debla, ruke su grane, a noge pouzdani koreni. Drvo nikada neće biti zdravo bez jakog korenja. Tako je i sa čovekom.

Na stopalima se ukršta šest glavnih ljudskih meridijana: jetra, žučna kesa, bubreg, slezina i stomak. Upravo ti meridijani i zdrav protok energije u njima obezbeđuju normalno funkcionisanje svih organa u ljudskom telu.

Prema stručnjacima za tradicionalnu kinesku medicinu, kroz noge istrošena energija napušta telo. Ako dođe do stagnacije u stopalima, to utiče na opšte zdravstveno stanje. Kada potrošena energija prestane da napušta telo, formira se stagnacija koja vremenom raste i raste sve više.

Kao rezultat, srcu je teže da pumpa krv kroz noge. Krvni sudovi pate od ovoga. Vremenom počinju skokovi pritiska, a stres na kardiovaskularnom sistemu dovodi do umora i depresije.

Zbog stagnacije se javljaju i varikozne vene, tromboflebitis, bolovi u leđima i bubrezima, ženske bolesti i druge neprijatne tegobe. Ali najneprijatnija stvar su stalni skokovi pritiska, a posledično glavobolja i hipertenzija. U većini slučajeva beta-blokatori su propisani za hipertenziju, ali ove tablete za krvni pritisak su još štetnije.

Naravno, u kritičnim slučajevima ne možete bez njih, ali beta-blokatori razgrađuju energiju srca, usporavajući njegov rad. Ovo je samo privremeno rešenje krizne situacije, a ne lečenje. Pre svega, da biste stabilizovali pritisak, trebate osloboditi izgubljenu energiju.

Već smo rekli da na stopalima postoji veliki broj biološki aktivnih tačaka. Glavna je tačka Iun Kuan, koja se još naziva se i šikljastim izvorom. Ovo je tačka kroz koju upijamo energiju zemlje i oslobađamo se viška. Da biste otklonili greške u njenom radu, morate svakodnevno da utičete na nju.

Tačka se nalazi na sredini stopala. Ako čvrsto stisnete prste na nogama, tada se formira mala presija i tu je tačka Iun Kuan. Izlaganje njemu pomaže u oslobađanju stajaće energije, poboljšanju funkcije bubrega, kao i produženju života i usporavanju starenja.

Kako masirati ovu tačku?

Najbolje je pritisnuti je prstima ruku kako biste izbegli povrede. Samo masirajte Iun Kuan tačku na obe noge 5-10 minuta dnevno. Ovo će vam pomoći da se rešite stagnacije energije i vratite cirkulaciju. Vremenom će se pritisak vratiti u normalu.

Međutim, jedna masaža možda neće biti dovoljna. Obavezno mu dodajte svakodnevno vežbanje. A najefikasnije vežbe u ovom slučaju su istezanja. Ona treniraju krvne sudove i srce, a takođe pomažu u normalizaciji krvnog pritiska i borbu sa hipertenzijom.

Odvojite 15 minuta svakog jutra i večeri za jednostavnu vežbu. Prvo napravite malo zagrevanje. Zatim podignite ruke što je više moguće i držite ih gore. Ostanite u ovom položaju, duboko udahnite. Zatim, dok izdišete, polako se savijajte prema podu a rukama obuhvatite zglobove. Ostanite u ovom položaju nekoliko sekundi dok krv ne naleti na glavu.

Posle toga polako se ispravite i odmorite. Napravite 5-6 ponavljanja. Savijajte polako, polako kako se ne biste prenapregnuli. Ako vam se zavrti u glavi, odmah prestanite sa vežbanjem. Sledećeg dana uradi više. Važno je da ne budete revnosni i da sve radite postepeno.

Takođe je korisno raditi sporo savijanje dok ste na kolenima. Dok izdišete, savijate se napred, savijenih ruku pritisnite na stomak, istiskujući vazduh. Takve sklonosti dobro deluju na kičmu i opuštaju krvne sudove. Po završetku vežbi protresite ruke i noge, a nakon toga možete početi sa masiranjem tačaka na stopalima.

Sve ovo u kombinaciji pomaže u smanjenju pritiska, kao i u izbegavanju stalnih skokova pritiska.

Koji su vaši načini za smanjenje krvnog pritiska? Recite nam u komentarima, možda je vaš savet taj koji će pomoći drugima.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE