Sami ubijamo bubrege! 10 navika na koje treba zauvek zaboraviti

Sami ubijamo bubrege! 10 navika na koje treba zauvek zaboraviti

Bubrezi su upareni organ, koji se smatra jednim od najvažnijih u ljudskom telu. Ovaj organski filter ima težak zadatak - da očisti krv od svih vrsta toksina, mikroba i infekcija. Bubrezi takođe regulišu telesnu ravnotežu vode i soli, krvni pritisak i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Lista se nastavlja i nastavlja, ali zadržimo se na tome kako mi sami, nažalost, potcenjujemo rad ovog tela...

Većina nas je upoznata sa ovim navikama, ali ni ne razmišljamo o njihovim opasnostima. Dnevni Magazin danas priča o tome koliko treba da vodimo računa o našim bubrezima. Na kraju krajeva, kako kažu: „Čovek je zdrav samo ako su mu bubrezi zdravi“.

KAKO ŠTETIMO NAŠIM BUBREZIMA

 1. Alkohol i pušenje
  Već dugo je dokazano da pušenje i pijenje alkohola štetno utiču na zdravlje. Loše navike narušavaju funkcionisanje bubrega, jer nisu u stanju da se izbore sa velikom količinom toksičnih supstanci koje su ušle u telo.
  Samo u filmovima svi lepo puše i piju, ali u stvarnom životu se polako ubijaju. Razmislite o tome čim uzmete sledeću cigaretu ili flašu piva...
 2. Nedostatak sna
  Činjenica je da se noću tkivo bubrega obnavlja. Ako stalno ne spavate dovoljno, ovaj proces ne ide u potpunosti, što uskoro može dovesti do poremećaja u radu organa. Jako je bitno spavati dugo i u pravo vreme.
 3. Pijenje velike količine kofeina
  Dakle, zato ne možete da spavate... Kofein, koji se nalazi u kafi i raznim bezalkoholnim pićima, u velikim količinama štetan je za celo telo u celini, a posebno za bubrege. Ima jaka diuretička svojstva, dehidrira telo i primorava bubrege da rade u praznom hodu, što ih dodatno opterećuje.
 4. Pasivni način života
  Često, posebno kod sedećeg posla, dolazi do zagušenja u bubrezima. Da biste uspostavili pravilnu cirkulaciju krvi, svaki sat napravite malo prošetajte ili se istegnite. Redovno vežbanje pomoći će u sprečavanju kamenaca u bubrezima.
 5. Nedostatak vitamina B6
  Da bi bubrezi savršeno funkcionisali, potrebno je unositi u proseku 1,3 ml vitamina B6 dnevno. Nalazi se u piletini, ribi, krompiru i mnogim vrstama voća osim agruma.
 6. Neblagovremeno pražnjenje bešike
  Neprekidno zadržavanje urina u bešici može dovesti do otkazivanja bubrega i inkontinencije. Stoga, upamtite pravilo: „Čim ti se ide - idi..“!
 7. Višak natrijuma
  Glavni izvor natrijuma za ljude je kuhinjska so. Ali ako to zloupotrebite, bubrezi, kao glavni regulator metabolizma vodene soli, možda se neće dobro nositi sa svojim radom. Dnevni unos soli za odraslu osobu je do 5-6 grama. Savet je: nemojte dodavati previše soli hrani - brzo ćete se naviknuti i imaćete bolji ukus.
 8. Rigorozne dijete
  Dijeta sagorevanja masti u osnovi izlaže bubrege i oduzima im odbranu. Kao rezultat, oni dobijaju dvostruki udarac: s jedne strane, filtriraju krv neuravnoteženim tempom, a sa druge čak ne dobijaju ni korisne supstance.
 9. Višak proteina
  Proteini nisu u stanju da se akumuliraju u telu poput masti. Zbog toga sav višak proteina i njegovi proizvodi razgradnje takođe povećavaju teret na bubrezima. Ako se bubrezi ne mogu nositi sa izlučivanjem ovih metaboličkih proizvoda, tada se u njima mogu stvoriti kamenčići.
 10. Ne pije dovoljno vode
  Da bi bubrezi pravilno funkcionisali, kao i svi organi, morate piti dovoljno vode. Voda bukvalno ispire sve gadne stvari iz tela!

Zdravlje bubrega je u vašim rukama! Rešite se ovih loših navika i osećaćete se mnogo bolje.

Neka i vaši prijatelji ne znaju za probleme sa bubrezima! Podelite ih sa korisnim informacijama.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!