Saveti kako da se rešite hemikalija u povrću i voću: KAKO PRAVILNO OPRATI I OČISTITI POVRĆE I VOĆE

Saveti kako da se rešite hemikalija u povrću i voću: KAKO PRAVILNO OPRATI I OČISTITI POVRĆE I VOĆE

Čistimo kupljeno povrće i voće sa polica prodavnica, a da ni ne pomislimo čime je prskano pre nego je završilo na polici neke radnje.

Danas je prilično teško pronaći ekološki prihvatljiv prehrambeni proizvod. Ali delimično se možete osloboditi nitrata i pesticida: zato povrće i voće treba pravilno oprati i oljuštiti. Ispod je nekoliko saveta kako tačno to učiniti.

KAKO PRAVILNO OPRATI I OČISTITI POVRĆE I VOĆE

 1. Kupus
  Uklanjanjem gornjih listova i odsecanjem stabljike, rešićete se većine nitrata koji se nalaze u ovom povrću.
 2. Krompir
  U krompiru se svi nitrati sakupljaju ispod kore i u jezgru, tako da vodu treba iscediti nakon što krompir provri.
 3. Tikvice, krastavci, patlidžan
  Ekološki prihvatljivi krastavci treba da budu nežne biljne boje. Ako su tamnozelene, mora da su prekomerno hranjeni nitratima. Tikvice i patlidžan moraju biti oljušteni. I takođe odseći područje stabljike (korena), jer je ovo najotrovnije mesto.
 4. Salata, peršun, kopar i ostalo zelenilo
  U ovim proizvodima većina nitrata se akumulira u venama i peteljkama. Zeleni vrlo aktivno apsorbuju nitrate, što znači da je bolje namočiti ga u vodi sat vremena pre nego što ga dodate u posuđe.
 5. Paradajz
  Što su im kore deblje, sadrže više hemije. Nikada ne kupujte narandžasto-crveni paradajz. Belina i debele žile signal su visokog sadržaja nitrata. Ako ste kupili takav paradajz, potopite ga 1 sat u hladnu vodu.
 6. Cvekla, šargarepa i rotkvica
  U ovom korenovskom povrću većina nitrata se nalazi u vrhovima. Obavezno ih odsecite pre jela. Ne kupujte repu sa uvijenim repovima. Odrežite 1 cm repa šargarepe, a zeleni deo potpuno odrežite.
 7. Grožđe
  Da bi se zadržalo dugo, tretira se fungicidima. Da biste se rešili ove supstance, dovoljno dobro operite grožđe.
 8. Lubenica
  Nikada ne kupujte lubenicu prerezanu na pola i umotanu u plastiku. Dobro je leglo bakterija i mikroorganizama. Ako lubenica ima guste žućkaste žile, tretirana je. Možete napraviti mali test: stavite pulpu na jedan minut u čašu vode, ako je voda promenila boju, lubenica je prskana. U suprotnom, lubenica je čista.
 9. Kruške i jabuke
  Kada kupujete ovo voće, testirajte ga dodirom. Ako osetite da su lepljivi, oni su tretirani bifenilom za dugotrajno skladištenje. U Evropskoj uniji, SAD, bifenil je zabranjen zbog svojih jakih kancerogenih i alergenih svojstava. Voće tretirano bifenilom treba oljuštiti.

Najviše „štetnog“ povrća i voća donosi nam iz Holandije, Turske, Izraela, Egipta. Činjenica je da imaju siromašno zemljište i jednostavno ne može dati bogatu žetvu bez značajne količine đubriva.

Obratite pažnju na ove savete, jer su hemikalije koje koristimo u hrani vrlo štetne za naše zdravlje. Izaberite povrće i voće posebno za svoju decu!

Podelite ove savete sa prijateljima da biste i vi postali zdraviji!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE