Danas je prilično teško pronaći ekološki prihvatljiv prehrambeni proizvod. Ali delimično se možete osloboditi nitrata i pesticida: zato povrće i voće treba pravilno oprati i oljuštiti. Ispod je nekoliko saveta kako tačno to učiniti.
KAKO PRAVILNO OPRATI I OČISTITI POVRĆE I VOĆE
- Kupus
Uklanjanjem gornjih listova i odsecanjem stabljike, rešićete se većine nitrata koji se nalaze u ovom povrću. - Krompir
U krompiru se svi nitrati sakupljaju ispod kore i u jezgru, tako da vodu treba iscediti nakon što krompir provri. - Tikvice, krastavci, patlidžan
Ekološki prihvatljivi krastavci treba da budu nežne biljne boje. Ako su tamnozelene, mora da su prekomerno hranjeni nitratima. Tikvice i patlidžan moraju biti oljušteni. I takođe odseći područje stabljike (korena), jer je ovo najotrovnije mesto. - Salata, peršun, kopar i ostalo zelenilo
U ovim proizvodima većina nitrata se akumulira u venama i peteljkama. Zeleni vrlo aktivno apsorbuju nitrate, što znači da je bolje namočiti ga u vodi sat vremena pre nego što ga dodate u posuđe. - Paradajz
Što su im kore deblje, sadrže više hemije. Nikada ne kupujte narandžasto-crveni paradajz. Belina i debele žile signal su visokog sadržaja nitrata. Ako ste kupili takav paradajz, potopite ga 1 sat u hladnu vodu. - Cvekla, šargarepa i rotkvica
U ovom korenovskom povrću većina nitrata se nalazi u vrhovima. Obavezno ih odsecite pre jela. Ne kupujte repu sa uvijenim repovima. Odrežite 1 cm repa šargarepe, a zeleni deo potpuno odrežite. - Grožđe
Da bi se zadržalo dugo, tretira se fungicidima. Da biste se rešili ove supstance, dovoljno dobro operite grožđe. - Lubenica
Nikada ne kupujte lubenicu prerezanu na pola i umotanu u plastiku. Dobro je leglo bakterija i mikroorganizama. Ako lubenica ima guste žućkaste žile, tretirana je. Možete napraviti mali test: stavite pulpu na jedan minut u čašu vode, ako je voda promenila boju, lubenica je prskana. U suprotnom, lubenica je čista. - Kruške i jabuke
Kada kupujete ovo voće, testirajte ga dodirom. Ako osetite da su lepljivi, oni su tretirani bifenilom za dugotrajno skladištenje. U Evropskoj uniji, SAD, bifenil je zabranjen zbog svojih jakih kancerogenih i alergenih svojstava. Voće tretirano bifenilom treba oljuštiti.
Najviše „štetnog“ povrća i voća donosi nam iz Holandije, Turske, Izraela, Egipta. Činjenica je da imaju siromašno zemljište i jednostavno ne može dati bogatu žetvu bez značajne količine đubriva.
Obratite pažnju na ove savete, jer su hemikalije koje koristimo u hrani vrlo štetne za naše zdravlje. Izaberite povrće i voće posebno za svoju decu!
Podelite ove savete sa prijateljima da biste i vi postali zdraviji!