Seme lana PUCA od zdravlja: skida kg, leči vid, jetru, bubrege..

Seme lana PUCA od zdravlja: skida kg, leči vid, jetru, bubrege..

Već dugi niz godina ujutro jedem malo lanenog semena i smatram da je to jedan od razloga zašto sam tako dobrog zdravlja.

Tako slučajno i ne sećam se koje sam godine otišao kod lekara. I sve to zahvaljujući ovom proizvodu o čijim sam divnim svojstvima saznao od svoje bake, a ona od nje. Lan je prepoznatljiv u celom svetu. Ovo je proizvod sa posebnom istorijom.

Čovek je lan dugo cenio zbog svojih korisnih svojstava. Nije ni čudo što njegovo ime na latinskom zvuči kao „korisni lan“. Od stabljika biljke koristile su se tkanine, a seme je bilo neophodno u kuvanju, medicini i kozmetologiji.

KAKO KORISTITI SEME LANA

Laneno seme je pravo skladište korisnih mikroelemenata. Sadrže puno kalcijuma, mangana, magnezijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa, cinka, natrijuma, bakra.

Impresivna je i lista vitamina: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E. Zbog prisustva vlakana, omega-3, omega-6, omega-9 masnih kiselina, lignana i aminokiselina u seme, lan blagotvorno deluje na sve telesne sisteme. Ali najbolje je jesti laneno seme ujutru na prazan stomak.

Posle dugog sna (i oko pola sata pre prvog obroka), telo je najosetljivije na blagotvorno dejstvo lana. Na primer, onima koji žele da smršaju dovoljno je žvakati kašičicu semena, progutati ih i popiti nekoliko čaša vode.

Zahvaljujući tečnosti, laneno seme nabrekne u stomaku i prigušuje osećaj gladi. Stoga nema želje za jelom. A sposobnost lana da ukloni višak tečnosti i toksina iz tela pomoći će još brže da se reši omraženih kilograma. Čišćenje organizma lanenim semenom je odličan način za mršavljenje!

Šta leči seme lana? Laneno seme je izvrsno za kosu, kožu i nokte. Zahvaljujući polinezasićenim kiselinama, kao i vitaminima A, B, E, kosa postaje glađa i upravljivija, nokti izgledaju snažno i sjajno, a koža se podmlađuje.

Komponente sadržane u semenu imaju blagotvorno dejstvo na funkcionisanje cirkulatornog sistema, pomažu u poboljšanju funkcionisanja jetre, povećavaju potenciju, poboljšavaju vid i čak sprečavaju razvoj određenih oblika raka. Nije uzalud što različiti narodi sveta dodaju laneno seme pecivima.

Laneno seme se obično konzumira celo. Takođe se koriste za izradu tinktura i hranljivih smeša. Ali što je najbolje, seme lana se može uzimati i u mlevenom obliku. Nutricionisti posebno ističu odličnu kombinaciju mlevenog semena sa džemom ili medom.

Ali, uprkos ogromnoj listi korisnih svojstava, seme lana ne treba zloupotrebljavati. Dnevno nije dozvoljeno više od 2 kašike.

Trudnice, kao i osobe sa bolestima bubrega, creva, žuči i bešike, treba da budu posebno oprezne. Snažno im se savetuje da se konsultuju sa lekarom pre konzumiranja semena lana.

Podelite članak o korisnim svojstvima lanenih semena - mnogima će koristiti.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE