Sprečite pojavu proširenih vena kod žena i muškaraca

Sprečite pojavu proširenih vena kod žena i muškaraca

Beskrajna žudnja žena za lepotom (cipele sa visokim potpeticama, uskim pantalonama), hormonalni skokovi, naslednost i porođaj igraju okrutnu šalu sa lepšim polom. Malo po malo - i opa, proširene vene. I bez obzira na to koliko je ozbiljan tok bolesti, mnoge žene mogu rešiti problem bez operacije.

Lekari kažu da će pravilna, marljivo izvedena i stalna gimnastika sa varikoznim venama ne samo da vas spasi nesrećne bolesti, već i značajno smanjiti njene posledice.

I iako se proširene vene smatraju čisto ženskom bolešću, od nje niko nije imun. "Dnevni Magazin" deli efikasan set vežbi za muškarce i žene svih starosnih grupa, koji će pomoći u obnavljanju i podsticanju cirkulacije krvi u venama, ublažavanju neprijatnih simptoma bolesti, a takođe će postati odlična prevencija za one koji su skloni bolestima. Samo 15 minuta dnevno - i osećate se mnogo bolje!

GIMNASTIKA ZA VENE

Terapijska gimnastika za krvne sudove uključuje 15 vežbi koje se izvode stojeći, ležeći na leđima i na boku. Preporučujemo izvođenje ovog jednostavnog kompleksa 2 puta dnevno, ali ako nemate snage i vremena, učinite to barem svake večeri. Glavna stvar je izvoditi vežbe pravilno. Ako se ne osećate dobro tokom izvođenja ove ili one vežbe, broj ponavljanja može se smanjiti. Ovo je definitivno najbolja prevencija proširenih vena i umora nogu!

STOJEĆI

 1. Ustanite uspravno, stopala spojene, ruke na kukovima. Udahnite polako i vratite ramena. Dok izdišete, opustite ih i nagnite glavu napred. Ponovite 5 puta.
 2. Polazna pozicija je ista. Dok udišete, nežno podignite ruke i ispružite se na prstima. Dok izdišete, vratite se u početni položaj. Ponoviti 5-6 puta.
 3. Početna pozicija je ista kao u prethodnoj vežbi. Dok udišete, podignite ruke i stanite na prste. Izdišući, podignite nogu u položaju lastavice. Uradite isto sa drugom nogom i vratite se u početni položaj. Napravite 5-6 nesmetanih ponavljanja.
 4. Zatim hodajte u mestu, ali nemojte podizati noge sa poda. Sasvim je dovoljno 2-3 minuta takve šetnje.
 5. Stanite uspravno sa stopalima paralelno jedna drugoj. Podignite se na prste i spustite se 20-30 puta. Sada raširite stopala u različitim pravcima, a pete ostavite na mestu. Ponovite 20-30 podizanja. Ponovite isto sa sklupčanim prstima i otvorenim petama.

LEŽEĆI NA LEĐIMA

 1. Lezite na leđa, savijte kolena i pedalirajte zamišljeni bicikl. 2-3 minuta, ne više.
 2. Za sledeću vežbu biće vam potrebna stolica. Savijte kolena i stavite stopala na stolicu. Naizmenično savijte desnu ili levu nogu. Napravite 15 ponavljanja za svaku nogu.
 3. Početni položaj - stopala na stolici. Rotirajte stopala i potkolenice levo i desno bez podizanja sa stolice.
 4. Ostavite stolicu po strani. Ruke uz telo, podignite zategnute noge prema gore, rotirajte stopalo desne noge udesno i ulevo, a zatim prema sebi - dalje od sebe. Napravite 15 ponavljanja za svaku nogu.
 5. Stanite na lopatice (poza breze), raširite noge, mahnite njima i vratite se u početni položaj. Napravite 5-6 nesmetanih ponavljanja.
 6. Početni položaj - ležeći na leđima, uspravnih nogu. Dok udišete, savijte levu nogu u kolenu i povucite je do grudi. Dok izdišete, ispružite nogu ravno gore i spustite je na pod. Ponovite isto sa desnom nogom. Dovoljno 5-6 ponavljanja za svaku nogu.
 7. Savijte kolena, stopala ravno na podu, ruke na bokovima. Dok udišete, podignite glavu i telo i rukama dohvatite kolena. Dok izdišete, glatko se vratite u početni položaj.
 8. Noge savijene u kolenima, stopala na podu, ruke duž tela. Izdišući polako, uvlačite stomak, dok udišete, naduvajte. Napravite 10-15 ponavljanja.

LEŽEĆI NA BOKU

Izvodite ovaj set vežbi prvo na levoj, a zatim na desnoj strani.

 1. Lezite na bok, ispruženih nogu. Oslanjajući se na levu ruku, savijte desno koleno i stavite stopalo na pod ispred levog kolena. Uhvati potkolenicu desnom rukom. Savijte levu nogu prema sebi i podignite levu nogu. Spustite polako. Napravite 10-15 glatkih ponavljanja za svaku nogu.
 2. Oslonite se na levi lakat, ispružene noge, dlanove obe ruke na pod. Bez podizanja sa poda, savijte levu nogu u kolenu. Ispružite desnu nogu napred, usmeravajući stopalo prema sebi. Podignite desnu nogu pravo gore, a zatim je lagano spustite, ali ne dodirujte pod. Ponovite 10-15 puta za svaku nogu.

Nažalost, malo žena se može pohvaliti zdravim venskim sistemom. Da biste izbegli bolest, pazite na sopstvenu težinu, nosite samo udobnu obuću i odeću, više šetajte i steknite naviku da idete na bazen. Zapamtite: prvi znaci proširenih vena su sitne paukove vene na butinama i drugim delovima nogu. Čak i ako se čini da predstavljaju samo kozmetički problem, preporučujemo vam da odmah posetite doktora.

Obavezno podelite ovu korisnu vaskularnu gimnastiku sa prijateljima na društvenim mrežama!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE