Šta jesti i kako se ponašati da vas mozak i pamćenje dobro služi

Šta jesti i kako se ponašati da vas mozak i pamćenje dobro služi

Sjajno je ako čitate, rešavate ukrštenicu i stalno nešto mislite kako biste poboljšali rad mozga i sprečili senilne bolesti. Ali ispostavilo se da hrana i jednostavne svakodnevne navike takođe igraju veliku ulogu u ovom pitanju. U potrazi za vitkom figurom i bistrom kožom retko razmišljamo o potrebama mozga. Ali uzalud. Neurohirurg sa 50 godina iskustva, veruje da je zdravlje mozga u jednostavnim stvarima.

Tema uredništva sajta „Dnevni Magazin“ će biti hrana koju vaš mozak voli, kao i zdrave svakodnevne navike. Na kraju krajeva, ovaj organ neprestano naprežemo, a zauzvrat mu ne dajemo ništa.

KAKO POBOLJŠATI PAMĆENJE I RAD NA MOZGU

Poznati neurohirurg tvrdi da su prvi koraci ka zdravom mozgu i mentalnoj jasnoći vrlo jednostavni i svima dostupni. Neurohirurg koji je izvršio 23.000 operacija savetuje rano ustajanje i ispijanje 2 čaše tople vode i doručak. „Ujutro se moramo probuditi što ranije, otvoriti prozore i udahnuti svež vazduh. I ne zaboravite na dve čaše vode “.

„Prvi će započeti rad čitavog gastrointestinalnog trakta. Druga čaša je korisna jer pokreće celo telo. Mozak ima dve tačke maksimalne aktivnosti: između 10-12 i 16-18 sati. Ako se umori, možete mu dati kafu “, kaže lekar. On snažno savetuje da ne preskačete doručak, jer je on taj koji mozak snabdeva elementima koji su mu potrebni nakon spavanja.

„Doručkujte u opuštenoj atmosferi, uživajući u svakom zalogaju. Nema gnjavaže, buke, nevolja ili pauze za cigaru. Što je opuštajuće, to ste ugodniji. Ručak treba da bude uravnotežen. Ne smete napuniti stomak - znajte kada treba prestati. Štaviše, dajte prednost običnoj vodi nad sokovima“.

Slatkiši su loši, ali ako vas obraduju, možete se malo prepustiti sebi. Samo odaberite zdravije varijante: „Tamna prirodna čokolada, vrući prirodni kakao, med - to je ono što vaš mozak najviše voli“.

Takođe, ovaj lekar kaže da bi sva ograničenja u hrani trebala biti razumna i nikako kategorična. Treba da jedete sve, ali ne u velikim količinama: „Da, mozak nema koristi od mesa. Ali u malim količinama meso pomaže telu. Najbolje je jesti meso sa malo kalorija. Ćuretina i riba su najzdravije stvari koje mogu biti. Mozak ne voli masnoću, ne voli so. Jednom ili dva puta godišnje na praznike se treba opustiti. Ali ne treba se zanositi takvom ishranom“.

Takođe, ne zaboravite da čak i tokom spavanja naš mozak radi. Stoga nema potrebe da ga još više opterećujete nesanicom ili rešavanjem važnih pitanja noću: „Ako čovek zaspi sa teškim pitanjem u glavi i ne zna kako da ga reši, sledećeg jutra imaće odgovor . Dakle, mozak je uspostavio vezu između misli, prosuđivanja, pamćenja i ujutro će dati ideju. Zato zaboravite na neprospavane noći“. I imajte na umu da dobar san čisti mozak od ostataka.

Uz ishranu i dobar san, mozak treba i kretanje. Da, fizička aktivnost takođe utiče na mozak i pamćenje: „Za mozak su potrebne tri važne stvari: govor, pisanje, kretanje. Mnogi su zaboravili šta je muzika i kako u njoj uživati, i još gore, ne žele da igraju. Pokazano je da ples sprečava rani razvoj Alzheimerove bolesti “.

I naravno, najbolji prijatelj vašeg mozga je osmeh. Pozitivne emocije mogu vam pomoći da se borite protiv tuge i da utiču na vaše mentalne performanse. Zato se okružite dobrim ljudima i pokušajte da radite ono što volite.

Podelite članak sa svojim prijateljima na društvenim mrežama!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE