Tabela idealne težine za žene

Veruje se da je idealna težina žene fiksna u dobi od 18 godina. A ovaj broj kilograma trebalo bi da posluži kao smernica mladoj dami za ceo budući život. U stvari, samo nekolicina uspeva da održi idealne parametre zahvaljujući uravnoteženoj ishrani, pravilnom metabolizmu i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Ali težina takođe zavisi od drugih parametara. Zato će vam danas „Dnevni Magazin“ pokazati povezanost težine i visine za svaki tip ženske građe. Takođe ćemo vam reći kako izračunati tačnu težinu sa godinama.

Tabela idealne težine za žene

Pre mnogo godina postojala je formula za idealnu žensku težinu koja se izračunavala na sledeći način: od visine (u cm) je oduzeto 110 i dobijena je željena težina. Ali takav pojednostavljeni obrazac je ispravno funkcionisao, osim kod fitnes modela, ali žene sa izraženim kukovima i dojkama nisu mogle da se uklope ovde. Stoga su počeli da vode računa o tipu tela.

Prema proračunima francuskog antropologa Pola Broke, nije teško izračunati idealnu žensku težinu pomoću gornje tabele. Međutim, tokom godina telo troši sve manje energije, a samim tim i metabolički procesi usporavaju, masti postaje sve više. To dovodi do skupa suvišnih kilograma.

Zbog toga bi za žene starije od 40 godina trebalo dodati 10% idealnoj težini u tabeli, a 15% za žene starije od 55 godina. Treba imati na umu da ovi proračuni ukazuju na gornju dozvoljenu granicu težine, koja se može koristiti za utvrđivanje da li je osoba gojazna ili ne. Prekomerna mršavost ne može se definisati na ovaj način.

Ne može se svako pripisati određenom tipu tela. Napokon, osoba može imati prelaznu opciju između, recimo, mršavog i prosečnog. Međutim, pokazatelj normalne težine ovde se neće mnogo razlikovati, a ako postoje sumnje u vezi sa viškom kilograma, trebalo bi da se obratite nutricionisti.

Takođe ima smisla posetiti lekara kada se broj na vagi poklapa sa idealnom težinom u tabeli, a odraz u ogledalu ne prija. Možda ćete morati da se testirate na hormone i šećer. Zbog karakteristika tela, idealni pokazatelj težine može se razlikovati u bilo kom smeru.

Takođe primećujemo da je za devojčice mlađe od 18 godina utvrđivanje idealne težine u principu nemoguće, jer njihovo telo samo raste i dobija oblik. Takođe, pokazatelji u tabeli će se značajno razlikovati za sportiste koji treniraju, čiji je procenat telesne masti manji od uobičajenog.

Neko pažljivo prati svoje telo i izračunava idealne pokazatelje, neko više veruje unutrašnjim osećanjima, ogledalu i rečima voljene osobe. Pa, svako ima pravo da se odnosi prema sopstvenom telu kako mu odgovara. Slažemo se da je tačna težina ona sa kojom je i sama žena zadovoljna.

A ako tabela idealne težine za žene prikazuje brojeve koji su za vas potpuno nedostižni, onda saznajte šta bi mogao biti razlog za pojavu suvišnih kilograma.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE