Danas će vam uredništvo "Dnevnog Magazina" reći o nekim korisnim svojstvima propolisa (pčelinji lepak) i reći vam kako pravilno uzimati tinkturu propolisa kako biste uklonili neprijatne probleme sa stomakom i crevima.
KAKO UZIMATI TINKTURU PROPOLISA
Propolis je lepljiva supstanca koju pčele proizvode za rešavanje različitih kućnih zadataka. Ako se u košnici stvori praznina, tada pčele neće patiti od hladnoće, već će je jednostavno zatvoriti propolisom. Ako se u košnici nalazi neki strani predmet, pčele će ga okružiti slojem propolisa, a životni prostor će ostati sterilni.
Ne kaže se džabe za propolis da je prirodni antibiotik. Naučnici nikada nisu uspeli da pronađu bakterije koje bi preživele u dodiru sa propolisom. Ova supstanca takođe uništava viruse i gljivice. Nije iznenađujuće što je propolis zauzeo važno mesto ne samo u tradicionalnoj medicini.
KAKO KORISTITI PROPOLIS ZA LEČENJE ŽELUCA
- Sa čirom
Razblažite 30-50 kapi (pojedinačno) 20% tinkture propolisa čašom toplog mleka. Uzimajte ovaj lek tri puta dnevno pre svakog obroka. Već u prvim danima primetna su poboljšanja: kiselost se vraća u normalu, ređe mučnina, bol se smanjuje.
Ako nemate tinkturu, možete se lečiti i čvrstim propolisom. Da biste to uradili, uzmite 20 g propolisa i napunite čašom alkohola. Stavite ga na tamno mesto. Ne zaboravite da tečnost u flaši promućkate nekoliko puta dnevno. Tinkturu procedite i uzimajte pre obroka. - Sa gastritisom
Razblažite 30-40 kapi 30% tinkture propolisa čašom ključale vode ili toplog mleka. Pijte mesečno po 10 kapi tri puta dnevno sat vremena pre obroka. Poboljšanja su vidljiva već u drugoj nedelji.
Takođe možete pripremiti biljnu tinkturu. Da biste to uradili, uzmite po 1 kašiku plodova koromača, nane, cvetova lipe i korena sladića. Sve pomešajte i sipajte 3 šolje ključale vode. Stavite smesu na šporet, pustite da proključa i dinstajte oko 20 minuta na laganoj vatri. Pustite da se ohladi, a zatim dodajte 3 kašike meda i 20-30 kapi ekstrakta propolisa. Pijte pola čaše ove biljne tinkture svakog dana sat vremena pre obroka. - Sa gastroduodenitisom
Zapaljenske bolesti duodenuma i želuca leče se istim lekovima od propolisa kao i za gastritis. Takođe, lekari preporučuju jedenje kašičice meda od propolisa ujutru i uveče, a preporučeno trajanje takvog tretmana je oko 1-2 meseca.
Takođe, za gastroduodenitis preporučuje se sledeća smesa oraha i propolisa: 10 g zgnječenih zrna oraha preliti čašom mleka, dovesti do ključanja i procediti. Dodajte 1 kašičicu u već proceđeno mleko, med i 10 kapi tinkture propolisa. Dobijena smesa će trajati jedan dan. Samo pijte pre svakog obroka. Već u prvim danima primetan je isceliteljski efekat.
Pre početka lečenja, važno je konsultovati se sa lekarom radi individualnih kontraindikacija ili alergija.
Koje pčelinje proizvode koristite za lečenje? Recite nam u komentarima.