Ulje od maslačka - kako ga napraviti

Jedan od razloga zašto toliko volim proleće su lepi sunčani dani i male žute cvetove maslačka koji vire iz trave gde god se okrenem.

Moja porodica takođe voli ovo vedro cveće: svakog proleća ih zajedno skupljamo kako bismo pripremili razne proizvode od maslačka. Maslačak možete jesti sirov u salatama, dodavati ga u supu, pržiti palačinke, ispeći pite, praviti sirup, džem ili biljni čaj.

Medicinska svojstva

Maslačak je skromna biljka, ali neki ga čak smatraju korovom. Međutim, žuti maslačak je dugo cenjen zbog svog lekovitog svojstva. Svi koji se bave biljnom medicinom zasigurno u nekom svom receptu koriste maslačak.

Da li znate da je ova biljka jedno od najefikasnijih sredstava za ublažavanje akutnih bolova? To možete postići tako što će te ulje maslačka utrljavati na bolna mesta.

Danas ću vam reći kako da napravite lekovito ulje od maslačaka.

Ulje od maslačka

Biljke treba sakupljati samo na ekološki čistim mestima, daleko od autoputeva i velikih gradova.

  • 500 g cvetova maslačka
  • 1 litar visokokvalitetnog hladno presovanog biljnog ulja

Priprema

  1. Po suvom, sunčanom vremenu, uberite cvetove maslačka i stavite ih u teglu od jednog i po litra. Cveće ne morate da petete.
  2. Biljnim uljem prelijte maslačak do vrha tegle. Zatim stavite gazu na vrh tegle i zavezite je.
  3. Staklenu teglu postavite na toplo sunčano mesto da odstoji 3 nedelje.
  4. Jednom kada cvetovi postanu smeđi, procedite ulje preko gaze u sterilisanu bočicu od tamnog stakla.
  5. Lekovito ulje čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Ukoliko ne želite da čekate nekoliko nedelja, ulje možete pripremiti i na drugi način.

Priprema

  1. U šerpu sipajte biljno ulje i dodajte cveće maslačka.
  2. Zagrevajte mešavinu 30-60 minuta na tihoj vatri.
  3. Prebacite smešu u teglu i ostavite je na suncu jedan dan.
  4. Preliti ulje preko gaze i sipati u neprovidnu posudu.
  5. Čuvajte je čvrsto zatvorenu na hladnom i tamnom mestu.

Prilikom pripreme ulje ne smete previše zagrejati, i nikako ne dozvolite da prokuva. Što duže uspete da ga zagrejete bez ključanja, više hranljivih sastojaka cveće će se osloboditi u ulju.

Da biste izbegli kvarenje proizvoda, proverite da li je posuda za skladištenje potpuno suva. Većina ekstrakata ulja, ako se pravilno skladišti, može se koristiti tokom cele godine.

Ako vam se članak dopao, kliknite na „Podeli na Facebook“ i pišite nam u komentarima kako vi spremate ulje od maslačka.

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!