ZAŠTO RUKE TRNU TOKOM SPAVANJA? Ovo su razlozi i lečenje

ZAŠTO RUKE TRNU TOKOM SPAVANJA? Ovo su razlozi i lečenje

Ukočenost ruku (ili medicinska parestezija) prilično je česta neugodnost koja se javlja uglavnom noću. Njeni glavni simptomi su bol i peckanje.

Često se osoba budi noću, bol i osećaj utrnulosti ometaju dalje spavanje. Prilikom pomeranja prstiju, osećaj peckanja se prvo pojačava, bolni osećaji se povećavaju, a zatim postepeno nestaju i možete dalje zaspati.

Prema statistikama, do 45% stanovništva doživljava bolne noćne parestezije. Opšte je prihvaćeno da je uzrok utrnulosti ruku tokom spavanja nepravilna cirkulacija udova. Ali šta je to izazvalo?

ZAŠTO RUKE TRNU TOKOM SPAVANJA?

Naravno, ako vam je ruka jednom utrnula zbog neudobnog položaja tela tokom spavanja, ne biste trebali brinuti. Ali ako vam ruke tokom noći utrnu tokom spavanja i neprestano ometaju san, trebalo bi da se obratite specijalistu. To su pitanja zbog kojih treba biti zabrinut.

  1. Ako ruke utrnu tokom spavanja i nakon spavanja.
  2. Ako noću utrne samo leva ili samo desna ruka.
  3. Istovremeno sa napadom parestezije, vid se pogoršava.

Neprijatne senzacije mogu biti vrlo raznovrsne u svojoj lokalizaciji. Veoma je retko videti utrnulost cele ruke. Češće se neki njegov deo utrne, što u potpunosti zavisi od uzroka bolesti.

Karpal tunel sindrom
Pojavljuje se kada se nervi koji idu u ruku stisnu u uskom kanalu koji čine kosti zgloba. Razlog može biti konstantno opterećenje iste vrste na rukama (rad za računarom, sviranje muzičkih instrumenata). U ovom slučaju, utrnulost cele ruke ili njenih delova posmatra se strogo ispod zgloba, ponekad se primećuje utrnulost prstiju. Prekriveni delovi šake nisu uključeni u patološki proces.

Cervikalna osteohondroza
Cervikalna osteohondroza, spondiloza, kila ili izbočina intervertebralnih diskova cervikalne kičme, posebno kada je patološki proces lokalizovan u donjim cervikalnim segmentima (od C5 do C7). Iz ovog dela kičmene moždine nervi odlaze u ruke.
Istovremeno, u zavisnosti od patnje nervnog korena, utrnulost ruku u snu može se lokalizovati: duž unutrašnje površine šake, od ramena do vrhova 5. i polovine 4. prstiju šake ( C7); na zadnjem delu ramena i podlaktice, zadnjem delu 2. i 3. prsta (C6); uz bok ruke do palca i kažiprsta (C5).

Poliartritis malih zglobova šake
Karakteriše ga prisustvo manifestacija samo u prstima.

Dijabetes melitus i drugi metabolički poremećaji
U isto vreme, utrnulost je uzlazne prirode, počinje iz udaljenijih delova i postepeno, vremenom, raste prema ruci. To se dešava kada su u pitanju veći krvni sudovi. Obično su pogođene dve ruke odjednom, senzacije su simetrične.

Bolest srca
Ovde treba obratiti pažnju na to koja ruka će utrnuti. Ako se desi nelagodnost u desnoj ruci, to se sa velikim procentom verovatnoće može pripisati cervikalnoj osteohondrozi. Ali utrnulost u levoj ruci može biti znak ozbiljnih srčanih problema, poput angine pektoris ili srčanog udara. Ako se utrnulost leve ruke iznenada javi, posebno noću, i ne nestane u roku od sat vremena, neophodno je obratiti se lekaru.

ŠTA RADITI AKO VAM RUKE TRNU U SNU

Proverite jastuk i dušek da biste videli da li doprinose udobnom položaju za spavanje.
Proverite pidžamu tako da vam uski rukav rukava noću ne stegne udove.
Nadgledajte položaj tela dok spavate.

Da biste se oslobodili utrnulosti ruku, potrebno je poboljšati protok krvi kroz krvne sudove. Redovna fizička aktivnost će vam pomoći da se nosite sa ovim zadatkom.

Duge šetnje i jutarnje vežbe pomoći će u uklanjanju neugodnosti koja se javlja u gornjim udovima tokom spavanja. Kurs terapijske masaže takođe će puno pomoći, ali tek nakon uspostavljanja tačne dijagnoze.

NARODNI LEKOVI

  1. Kontrastne kupke. Stavite ruke naizmenično u hladnu i toplu vodu. Posle toga, morate trljati ruke terpentinskom mašću i staviti tople kozmetičke rukavice.
  2. Nakon proključane kašice od bundeve, vrelu masu naneti na celu ruku od vrata i zaviti pokrivačem. Ponavljajte postupak dok se stanje ne olakša.
  3. Prelijte divlji ruzmarin u odnosu 1 prem 3 sa sirćetnom kiselinom i stavite smesu na nedelju ili dve u tamnu sobu. Kada je infuzija spremna, trljajte ruku njome dok neprijatne senzacije u potpunosti nestanu.
  4. Ako se utrnulost ruku javlja stalno, onda biste trebali razmisliti o jačanju krvnih sudova. Da biste to uradili, ujutru je poželjno piti čašu vrele vode na prazan stomak.

U slučaju utrnulosti koja se javlja na pozadini neuralgije ili radikulitisa, možete napraviti kupke od brezovih pupoljaka, hrastove ili jasenove kore (za 1 litar vode uzmite kašiku sirovina i 5-6 kašika soli) . Potopite 25-30 minuta, a zatim stavite rukavice ili tople (najbolje vunene) čarape na ruke i ostavite ih preko noći. Tokom kursa treba napraviti 12-15 takvih kupki.

PREVENCIJA Utrnulosti ruku

Da biste sprečili utrnulost ruku, treba da ojačate mišiće koji drže intervertebralne diskove. Za ovo postoje posebno dizajnirane vežbe koje se mogu izvoditi samo pod nadzorom lekara.

Ali prevenciju utrnulosti treba započeti i pre konsultacije sa specijalistom. Jednostavne akcije će vam pomoći da to uradite.

Eliminišite dugotrajno nošenje ranca ili teške torbe na ramenu.
Izbegavajte da dugo sedite s rukom prebačenom preko naslona stolice.
Prilagodite položaj na radnoj stolici tako da bude udoban, posebno za ruke (bolje je uglavnom izbegavati obavljanje poslova povezanih sa dugim podizanjem ruku iznad nivoa srca).
Pravite kratke pauze u radu kako biste radili vežbe sa elementima istezanja kičme i drhtanja ruku.
Takođe je dobro opustiti se 2-3 puta dnevno ležeći.
Dijeta mora sadržavati ribu, plodove mora, orašasto voće, seme.

Ako utrnulost ruku dugo traje, potražite lekarski pregled i obratite se lekaru. Bolje je ne zanemariti takve simptome, jer se mogu pretvoriti u ozbiljnu hroničnu bolest. Možda će vam trebati da promenite posao u nekim slučajevima. Budite zdravi!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE