Zašto treba redovno da jedete svinjsku mast

Zašto treba redovno da jedete svinjsku mast

Svinjska mast je jedinstveni proizvod koji je cenjen u različitim kuhinjama sveta. Dugo vremena svinjska mast poštovana je ne samo zbog blagodati i sadržaja kalorija, već i zbog neutralnog ukusa i mirisa, što je omogućilo uspešnu upotrebu proizvoda u kuvanju.

I danas uredništvo "Dnevnog Magazina" piše o svinjskoj svinjskoj masti, kao i o raznim prednostima. Uostalom, pak su naši preci lečili razne bolesti sa masti, od ćelavosti do alkoholizma.

SVINJSKA MAST PREDNOSTI

Kao i bilo koji drugi proizvod, svinjska mast se može kupiti u prodavnici, ali domaći proizvod je mnogo zdraviji i ukusniji.

Svinjska mast se koristi za prženje mesa ili povrća, dodaje se brašnu i konditorskim proizvodima. Svinjsku mast možete koristiti i kao međuobrok - samo je namažite na krišku crnog hleba i posolite ili stavite alevu papriku. Takođe možete dodati beli luk, biber, začinsko bilje ili neki drugi začin.

Posebno treba napomenuti zdravstvene prednosti svinjske masti. Uprkos činjenici da se neki od njegovih korisnih elemenata gube tokom toplotne obrade masti, vitamini B4 i E, kao i selen, ostaju. Pored toga, svinje koje su rasle na pašnjacima ili su često šetale po suncu imaju ogromnu količinu vitamina D u masti (više postoji samo u jetri bakalara).

B4 (holin) pomaže u regulisanju metabolizma masti i proteina u telu, blagotvorno deluje na srce, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i leči jetru. Vitamin E jača krvne sudove, poboljšava zgrušavanje krvi i regeneraciju tkiva.

Svinjska mast se dugo koristila kao lek: mazala je bolne zglobove, lečila ekcem, prehladu i druge bolesti.

Sa gubitkom kose, problematična područja kože se jednostavno namažu svinjskom mašću, a zatim isperu toplom vodom. Postupak se ponovlja nekoliko puta. Vremenom je kosa zaista počela da raste, pa čak i da se uvija.

U slučaju bolova u zglobovima, noću su se mazali svinjskom mašću, pokrivali voštanim papirom, toplo umatali i ostavljali do jutra. Ako se svinjskoj masti doda med, lekoviti efekat je bio još bolji.

U kozmetologiji, mast se koristi za čišćenje lica, uklanjanje zapaljenskih procesa i jačanje kose. Vitamin D usporava starenje kože, uklanja ljuštenje i suvoću, čini je mekom i baršunastom. Vitamin B4 poboljšava regeneraciju ćelija, čini kožu elastičnom. Vitamin E zaglađuje kožu. Selen sprečava izbijanje akni.

Na primer, za lečenje ispucale i oljuštene kože možete koristit samo svinjsku mast bez dodavanja drugih sastojaka. Jednostavno trljajte mast u kožu 7-10 minuta. Glavna stvar je pažljivo voditi računa sa kožom oko očiju - ovde mast treba nanositi laganim pokretima tapkanja. Zatim ostatke proizvoda obrišite papirnim ubrusom. Da biste učvrstili efekat, možete nanijeti hidratantnu kremu.

Naše prabake su pržile krompir i kotlete isključivo na životinjskoj masti i mnogo manje su patile od kardiovaskularnih bolesti. Ali danas, kada koristimo hvaljena biljna ulja, takve bolesti se i dalje dešavaju.

Životinjske masti se polako vraćaju na svoju raniju upotrebu, što nije iznenađujuće, s obzirom na njihovu nezamenljivost za telo.

Ipak, lekari ne preporučuju uzimanje svinjske masti gojaznim ljudima, kao ni onima koji imaju problema sa stvaranjem žuči, neophodne za varenje masne hrane.

Ali u razumnim količinama ovaj proizvod definitivno zaslužuje da bude u svakoj kuhinji. Zar ne?

 

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!