Torta "Raj od patlidžana", nakon čega domaćice prestaju da prže patlidžane

Torta "Raj od patlidžana", nakon čega domaćice prestaju da prže patlidžane

Poznato je da se sve najukusnije jesenje grickalice dobijaju isključivo od sezonskog povrća, a kućni obrok, uz drage ljude, je hiljadu puta bolji od bilo kog okupljanja u restoranima.

Izdanje „Dnevni magazin“ pokušava češće da obraduje svoje čitaoce jedinstvenim receptima pa tako ni danas nije izuzetak. Za one koji su već naučili sve zamršenosti kuvanja brizola od tikvica, pronašli smo još jedan divan recept za sezonske poslastice.

Torta od plavog patlidžana pravo je otkriće za znalce jednostavnih i originalnih jela!

TORTA OD PATLIDŽANA

  • 6 patlidžana
  • 7 paradajza
  • 400g feta sira (ili kačkavalj)
  • 2 vezice svežeg peršuna
  • 4 čena belog luka
  • 200 g majoneza
  • soli po ukusu
  • mleveni crni biber po ukusu
  • 50 ml biljnog ulja

PRIPREMA

  1. Prvi korak je temeljno oprati patlidžane, oljuštiti ih, a zatim iseći na kriške. Posle toga patlidžane stavite na tanjir, posolite i ostavite da odstoje 10-15 minuta. To treba učiniti da biste uklonili višak gorčine iz našeg glavnog sastojka.
    Nakon što prođe potrebno vreme, obrišite krugove patlidžana papirnim ubrusima da biste uklonili višak soka, a zatim ih premažite biljnim uljem i biberom.
  2. Zatim zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite patlidžane na pleh. U zagrejanoj rerni pecite patlidžane 30–35 minuta, a zatim ih izvadite i potpuno ohladite.
  3. Dok se patlidžan hladi, možete pripremiti ostatak sastojaka.
    Paradajz temeljno isperite pod mlazom vode, a zatim ga isecite na tanke kriške. Oljuštite beli luk, izgnječite ga kroz presu i pomešajte sa majonezom u posebnoj posudi. Posle toga treba da naribate feta sir/kačkavalj na sitno rende i iseckate peršun.
  4. Za kraj prelazimo na formiranje torte. Za pravi oblik torte koristite kalup za pečenje torte kome se skida obruč, a veštije domaćice tortu mogu formirati i bez njega.
    Dakle, u prvi sloj poređajte pečeni patlidžan, premažite sa malo majoneza pa pospite seckanim peršunom, zatim naslažite kriške paradajza i na samom kraju sve pospite delom feta sira.
  5. Zatim ponovite sve slojeve dok ne utrošite sastojke, ukrasite tortu kako želite i stavite je u frižider na najmanje pola sata. Za to vreme patlidžan će poprimiti divne ukuse preliva i postaće mnogo ukusniji nego u vreme pripreme. U zavisnosti šta preferirate, u ovu tortu možete dodati i neku šunku, kisele krastavčiće, barena jaja...mogućnosti su razne.

Nadamo se da ćete vi i vaši najmiliji uživati u ovoj poslastici. Prijatno!

Pogledajte recept i za MENEMEN: Jelo koje mi se posebno svidelo a koje vrhunski legne za večeru!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!