Marzieh - ovo je priča o njoj

Koliko je sloboda jednog bića važna, u svakom smislu, a koliko je olako shvatamo. Koliko je ravnopravnost bitna a u pojedinim delovima sveta ona praktično ne postoji. Njeno ime je Marzieh i danas vam donosimo istinitu priču o njoj.

Mihaela Norok je rumunska fotografkinja koja je prethodne 2 godine putovala svetom sa ciljem da kroz objektiv fotoaparata prikaže i zabeleži prelepe žene planete, njihov život, svakodnevicu i njihovu kulturu i običaje. U svom Atlasu lepote (The Atlas of beauty) je podelila divne dame i lepote 37 zemalja sveta vidjene kroz svoj objektiv. Svaka njena fotka nosi svoju priču pa tako i ova o Marzieh i njenoj potresnoj sudbini.

"Ona je Marzieh, jedna od najjačih žena koje sam ikada srela. Fotografiju sam uslikala pre izvesnog vremena, u Iranu, a danas nakon što sam dobila njenu saglasnost, odlučila sam da je objavim. Marzieh se pre 6 godina vozila Isfahanom, Iran, kada su se njenom automobilu približila dva muškarca na motoru. Jedan od njih dvojice joj je bacio kiselinu u lice i zatim su pobegli.

Iako su ulice pod video nadzorom, policija ih nikada nije uhvatila. U Isfahanu je te godine bilo još nekoliko sličnih napada a ishod je bio isti, počinioci nikad nisu uhvaćeni. Svi ti grozni napadi su bili usmereni prema ženama koje nisu nosile konzervativnu odeću.

Mnogi Iranci veruju u to da su svi ovi napadi izvedeni pod različitim vlastima kako bi odvratili žene od usvajanja liberalnijeg načina oblačenja a lokalne i nacionalne vlasti su negirale bilo kakvu umešanost u sve ovo što se dešavalo.

Danas Marzieh pokušava podići svest o tim strašnim napadima i zalaže se za zabranu prodaje kiselina u svojoj zemlji, kako bi se smanjila mogućnost da se isti ponavljaju.

Iako je počela da plače kada se setila tog užasnog dogadjaja, želela je da mi ispriča čitavu priču. Zatim se ponovo nasmešila. To je bio osmeh moćne i jake žene koja je pronašla snagu i hrabrost da prebrodi patnju svaki dan i da se bori, kako se to ne bi desilo i drugim ženama.

Draga Marzieh, neverovatne žene poput tebe razlog su što radim ovaj projekat. Puno ti hvala što si mi pokazala kako izgleda najčišći oblik lepote."

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE