Ostrvo Sokotra (Jemen) i njegovo bajkovito drveće

Ostrvo Sokotra (Jemen) i njegovo bajkovito drveće

Sokotra je izolovano ostrvo, udaljeno 350 kilometara od obale Jemena, na kome se nalazi čitav spektar neobičnih biljaka i životinja.

Sokotra je smeštena u Arapskom moru, 350 km od obale Jemena. Za mornare ona je bila strašno mesto, sa opasnim sprudovima, jarosnim olujama i stanovnicima za koje se verovalo da upravljaju vetrovima i usmeravaju brodove prema obali da bi ih zarobili i opljačkali. Danas bogata biološka raznovrsnost Sokotre privlači nove istraživače, koji se nadaju da će otkriti njene tajne pre nego što je moderni svet zauvek promeni.

Drevni Egipćani, Grci i Rimljani – svi su oni koristili prirodna bogatstva Sokotre: mirišljave smole kao što je tamjan, lekoviti ekstrakt aloe i tamnocrveni sok zmajevog drveta, koji je korišćen kao lek i slikarska boja.

Avanturisti su dolazili da ubiru blaga ovog ostrva, uprkos pričama da ga čuvaju džinovske zmije koje žive u pećinama. Među onima koji su uživali u blagodetima Sokotre bili su Kraljica Sabe, Aleksandar Veliki i Marko Polo.

Simbol Sokotre je postalo jedno endemsko drvo – zmajevo drvo, čiji je karakterističan oblik ovekovečen na jemenskom novčiću od 20 reala.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE