5 tibetanaca: vežbe koje podmlađuju telo i svako ih može raditi bez obzira na godine

5 tibetanaca: vežbe koje podmlađuju telo i svako ih može raditi bez obzira na godine

Povećavanje fleksibilnosti tela jedan je od mojih omiljenih treninga. Poenta je u tome što visokokvalitetne vežbe istezanja i fleksibilnosti jačaju mišiće tela čak i bolje od rada sa velikim tegovima u teretani!

Ova jednostavna praksa potiče iz Tibeta i ima odlične rezultate. I za takvu aktivnost ćete morati da potrošite samo 10 minuta svog dragocenog vremena. Vidljivo zatezanje mišića tela javlja se nakon 2 nedelje aktivnog treninga.

Još jedan plus: tibetanske vežbe su vrlo nežne i dostupne čak i starijima! Nećete primetiti nikakve povrede ili bol u mišićima, čak i ako se jako potrudite tokom ovih vežbi. Možda je ovo tajna mladosti tibetanskih monaha...

TIBETANSKE VEŽBE ZA PODMLAĐIVANJE

Vežbe treba raditi ujutru - tako su najefikasnije. Počnite sa 7 ponavljanja i postepeno napredujte do 20.

  1. Lezite licem dole na pod. Ispravite se, polako i postepeno, istežući mišiće leđa i vrata. Držite ruke uspravne i usredsredite se na njih. Zadržite se kratko u napetoj poziciji, lagano se spustite.
  2. Sedite i ispravite noge ispred sebe. Oslonite se rukama i nogama na pod, trudeći se da vam torzo bude što više u ravni. Glava treba da bude u ravni sa ramenima, malo je podignite. Dišite duboko, izdišući dok se mišići opuštaju.
  3. Stanite na kolena, pritisnite prstima pod. Stavite ruke na mišiće butina. Povucite glavu gore, savijte leđa. Što se više savijate, to bolje. Nežno se vratite u početni položaj, pripazite na ravnomerno i duboko disanje.
  4. Lezite na pod, ispružite ruke duž trupa. Udišući, podignite glavu od poda, pritisnite bradu na grudi. Podignite noge, uverite se da su ravne i da su vam kolena u istom nivou. Izdahnite polako, spuštajući glavu i stopala na pod. Pokušajte da dišete što dublje.
  5. Ispružite ruke vodoravno u stranu, dlanovima nadole. Uverite se da su vam ruke u ravni sa ramenima. Stopala držite u širini ramena. U ovom položaju kružno krećite leđima u smeru kazaljke na satu. Može doći do lagane vrtoglavice, ali ako pogledate pravo ispred sebe, vrtoglavica će brzo nestati.

Da biste radili tako korisne vežbe, nije vam potrebna posebna fizička priprema - lako možete trenirati prema ovoj tibetanskoj metodi, čak i ako imate zdravstvenih problema.

Mladost znači fleksibilnost i kretanje, zadržite svoju prirodnu fleksibilnost i poboljšajte je koristeći ovu praksu. Priliv krvi do mišića pomoći će vam da uvek budete u dobroj formi i osećate se veselo u bilo kojoj dobi!

Pokažite ovu tibetansku gimnastiku svojim prijateljima, oni će sigurno želeti da je isprobaju.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE