Doktor otkriva kako prepoznati autizam kod male dece

Doktor otkriva kako prepoznati autizam kod male dece

Autizam je poremećaj koji se javlja kao rezultat poremećenog razvoja mozga. Autisti imaju tešku interakciju sa društvom i voljenima. Njima je teže nego zdravim ljudima da se realizuju i druže. A razlog je u osobenostima njihove mentalne aktivnosti.

Autisti imaju dobro definisan i ograničen spektar interesa, kao i radnje, koje ponavljaju. Znaci autizma počinju da se pokazuju u ranom detinjstvu.

Kako ih prepoznati i šta su oni? O ovome je govorio dr Komarovski. Počeo je kao jednostavan pedijatar, a zatim je postao lekar najviše kategorije, otvorio privatnu ordinaciju, počeo aktivno da se pojavljuje na televiziji i vodi program „Škola doktora Komarovskog“.

Cenjen je zbog korisnih saveta o odgajanju i lečenju dece. Lekar, zajedno sa suprugom, dečjom oftalmologom, već ima dva odrasla sina i dvoje unučadi predškolskog uzrasta.

Nažalost, nisu poznati slučajevi potpunog oporavka od autizma. Ali poznato je da se ranim bihevioralnim i kognitivnim intervencijama detetu može pomoći da stekne neke veštine samopomoći i socijalne interakcije.

ZNACI AUTIZMA KOD DECE

Lekar identifikuje sledeće znake i simptome autizma kod dece:

  1. Nemogućnost ili nespremnost da se prilagode promenama
  2. Nerazumevanje opasnih situacija
  3. Čudan odnos prema predmetima
  4. Hiperaktivnost ili pasivnost
  5. Nedostatak govora ili loš razvoj
  6. Smeh ili plač bez ikakvog razloga
  7. Preosetljivost ili slaba osetljivost na strane zvukove
  8. Zloupotreba igračaka
  9. Nemogućnost pronalaska zajedničkog jezika sa drugima

„Ovi znakovi su relevantni za decu stariju od dve godine. Ali, čak i ako vaše dete još nema dve godine i nešto vam smeta u njegovom razvoju, obratite se lekaru “, kaže lekar.

Autističnom detetu treba i može se pomoći. Kako to učiniti, samo lekar može reći nakon dijagnoze. Jer to zahteva individualni pristup. Ali cilj lečenja je opšti i sastoji se u ublažavanju stresa u porodici u kojoj bolesno dete živi, poboljšanju kvaliteta života i funkcionalne nezavisnosti autističara.

U malom procentu slučajeva, remisija se javlja u detinjstvu, što dovodi do povlačenja dijagnoze poremećaja iz autističnog spektra. Zbog toga je toliko važno lečiti i podržavati bolesno dete.

Podelite članak na društvenim mrežama i uključite se u razvoj svog deteta, bez obzira da li ima dijagnozu ranog dečjeg autizma ili ne. Svaka beba je zavisna od odrasle osobe i zaista joj je potrebna njegova briga i ljubav.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE