Greške prilikom kuvanja pirinča: u pirinču postoji arsen - morate ga očistiti pre upotrebe

Greške prilikom kuvanja pirinča: u pirinču postoji arsen - morate ga očistiti pre upotrebe

Desetine hiljada kuvara i poznavalaca kulinarstva prave greške kada kuvaju pirinač. Ovo kažu naučnici: svi pirinač kuvamo pogrešno i ugrožavamo svoje zdravlje i blagostanje. Bilo koji pirinač sadrži arsen! Ove informacije pojavile su se u časopisu The Telegraph i odmah su izazvale burnu diskusiju.

Količina arsena u tragovima ostaje u pirinču, ulazeći u hranu industrijskim đubrivima i pesticidima koji se decenijama talože u tlu pirinčanih polja. Pirinač je poznati apsorbent, kada ga jedemo, on apsorbuje toksine i čisti telo. Isto tako, pirinač upija sve u tlu.

Arsen se koristi i za tretiranje kontejnera u kojima se pirinač transportuje tako da ga miševi ne jedu. Pirinač treba bar ispirati u tekućoj vodi dok ne nestane celo belo brašno.

Koji su prihvatljivi nivoi arsena u pirinču? Zvuči vrlo čudno, o kakvoj normi govorimo? Arsen može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, otkazivanja bubrega, raka i dijabetesa. Dobra vest je da iz pirinča možete ukloniti štetne hemikalije i pravilnim kuvanjem smanjiti šanse za trovanje mikroarsenom! Sada će biti detaljnih uputstava.

KAKO PRAVILNO KUVATI PIRINAČ

Japanci i Kinezi ispiru pirinač 7 puta hladnom vodom pre kuvanja kako bi uklonili sumnjive supstance iz svakog pirinča. Ova metoda se može koristiti kada je potrebno hitno pripremiti jelo. Ali najbolje je potopiti pirinač preko noći u puno vode. Koncentracija arsena u pirinču ostavljenom preko noći smanjiće se za 80%, a proizvod će postati apsolutno siguran za jelo. Bolje igrati na sigurno, zar ne?

Plus, pirinač iz vode ima još jednu izrazitu prednost. Brže ćete skuvati pirinač, pošto je uspeo da upije određenu količinu vode preko noći. Prethodno namočeni pirinač skuvaće se za 13 minuta! Pirinač natopljen vodom imaće odličan ukus i iznenaditi svojom mrvičastom strukturom.

Evo kako se pirinač kuva u vodi kako bi se neutralisao arsen i druge slučajne hemikalije u njemu.

PRAVILAN NAČIN KUVANJA PIRINČA

  1. Uzmite 1 deo suvog pirinča i 5 delova vode.
  2. Ostavite pirinač namočen u vodi preko noći.
  3. Isperite pirinač nekoliko puta ujutru dok se voda potpuno ne pročisti.
  4. Osušite pirinač papirnim ili platnenim ubrusom.
  5. Uzmite 1 deo pirinča i 1,5 dela vode. Najbolje je napuniti žitarice toplom vodom.
  6. Dodajte prstohvat soli. Sol će poboljšati ukus pirinča.
  7. Pirinač pustite da zavri, smanjite toplotu na najnižu. Pokrijte šerpu poklopcem.
  8. Kuvajte pirinač na laganoj vatri 10-15 minuta. Ne otvarajte poklopac ni u kom slučaju! Zapamtite: otvorite poklopac - pokvaren pirinač.
  9. Ukusan, rastresit i zdrav pirinač je spreman!

Evo zanimljivog recepta za pilav iz Azerbejdžana. Mala je razlika: tamo je pirinač natopljen slanom vodom, što je takođe vrlo korisno. Pirinač postaje ukusniji i belji. Pored toga, slana voda uklanja svaki neprijatan miris! Nažalost, pirinčani griz nekih proizvođača je razočaravajuć. Kuvani pirinač može mirisati na plesnivo, kao da u njemu žive i cvetaju miševi...

„U Azerbejdžanu se pirinač takođe kuva na ovaj način. Bake i majke ostave pirinač preko noći u slanoj vodi da se pirinač ne bi razgradio tokom kuvanja, a takođe ga skuvaju u slanoj vodi, poput testenine. Nakon ispuštanja vode od pirinča, dodajte polu zakuvanom pirinču potrebne začine i ulje, stavite na laganu vatru da se krčka.

Ukus ovog pilava razlikuje se od uzbekistanskog, turskog, avganistanskog. Inače, u Iranu takođe kuvaju na isti način.“

Da li su vam ove informacije bile korisne, da li vam se svideo naš članak? Recite mi, da li ispirete pirinač i druge žitarice pre jela?

Ako želite, podelite svoj omiljeni recept za kuvanje pirinča.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE