Jogom se možete osloboditi bolova u leđima, istegnuti kičmu, zategnuti trbušne mišiće i smršati

Jogom se možete osloboditi bolova u leđima, istegnuti kičmu, zategnuti trbušne mišiće i smršati

Svi tražimo spokoj i težimo harmoniji sa svetom ili barem sa sobom. Međutim, postoje milioni faktora koji nas sprečavaju da to učinimo u potpunosti: stres, bol, životne nedaće, loše misli i još mnogo toga.

Samo ako ih se otarasite ili ih neko vreme utapate, može se postići harmonija. Postoji mnogo načina da se to uradi, ali jedan od najboljih po našem mišljenju je vežbanje joge.

Danas "Dnevni Magazin" govori o asani, koja će jednim potezom pomoći da se rešite stresa, anksioznosti i ublažite bolove u leđima.

JOGA ZA LEĐA

Malasana, ili poza venca, jedna je od joga asana koja ima složen efekat na telo. Pomaže u ublažavanju stresa, sticanju snage i osvežavanju. Ako redovno radite asanu, takođe se možete osloboditi bolova u leđima, istegnuti kičmu, zategnuti trbušne mišiće i smršati.

Ova poza, kao i druge asane, daje osećaj smirenosti, samopouzdanja i opuštenosti, pa je preporučljivo izvoditi je u stresnim situacijama. Redovnim izvođenjem malasana, čovek se više ne zamara manjim problemima, postaje smireniji i uravnoteženiji.

Malasana takođe pomaže da okrepi i osveži mozak. Ova asana je dobra za žene, jer pomaže u otklanjanju menstrualnih nepravilnosti i uspostavljanju ciklusa. Malasana se savršeno nosi sa svim starosnim promenama u telu: prekomernom težinom i masnim naslagama u donjem delu stomaka.

Pored toga, poza venca omogućava vam da se rešite artritičnog bola u leđima i zglobovima, ojačate kičmu i osetite lakoću. I sve to zahvaljujući jednoj vežbi. Pa, shvatimo kako to ispravno uraditi.

Stojte uspravno sa stopalima u širini kukova. Zatim, napravite duboko savijanje napred, okrećući stopala prstima. Zatim počnite polako da čučite, savijajući kolena. Zadnjica je što je moguće niža do poda, a pete se ne odvajaju od tla.

U ovom slučaju, kolena treba širiti više. U idealnom slučaju, trebali bi biti u ravni s nožnim prstima. Ispružite ruke napred, a zatim laktove pritisnite u unutrašnjost kolena i sastavite dlanove. Kopča treba da bude usmerena nadole, leđa ravna. Dišite duboko i ravnomerno.

Važno je da se osećate dobro u svom telu. Počnite da pritiskate laktove na kolena i oduprite se kolenima. Držite asanu 5-10 ciklusa disanja. Nakon što ste oslobodili ruke, podignite telo i odmorite se.

Ako ne možete da držite pete na podu, stavite smotani peškir pod noge. Ne bi trebalo da osećate napetost, sve bi trebalo da bude lako i bez naprezanja. Nakon prihvatanja početne pozicije, pokušajte da se spuštate sa svakim udisajem.

U ovom videu možete saznati još više o malasanu i videti kako se pravilno izvodi.

 

Odmah nakon izvođenja asane osetićete kako je telo ispunjeno snagom i energijom, osetićete lakoću. Stres, anksioznost i bol nestaće redovnim vežbanjem. Jedina kontraindikacija su ozbiljne povrede kolena i donjeg dela leđa. Ako nema kontraindikacija, onda vežba nije nešto što je moguće, već je čak i neophodno!

Da li volite asanu? Obavestite svoje prijatelje o tome ili bolje podelite ovaj članak!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE