POMORANDŽINA KORA - Zašto je nikada ne bacati

POMORANDŽINA KORA - Zašto je nikada ne bacati

Polako idemo ka zimskom periodu kada je pomorandža neizostavna na našoj trpezi. Plod ima zadatak da nas osveži, sačuva od gripa svojim vitaminima ali ni koru ne treba baciti već iskoristiti na raznorazne načine.

Kora voća je naš koristan pomagač! 

Da li ste znali da kora nekih plodova sadrži najhranjivije i najkorisnije supstance? Praktična upotreba kore u razne svrhe je zapanjujuće širokog spektra. Zapamtite ovo kada krenete da ponovo bacite kore pomorandže!

KORA POMORANDŽE JE BOGATSTVO

Pomorandže se obično uzgajaju uz minimalnu upotrebu pesticida. Jedna srednja pomorandža sadrži preko 60 flavonoida i 170 različitih fitonutrijenata koji su korisni za naša tela i još više - ova organska jedinjenja mogu se sa velikim uspehom koristiti za čišćenje kože, pa čak i čišćenje kuće. Sa jednom kašikom sirćeta rastvorenog u čaši vode, lako možete učiniti koru savršeno čistom i početi da je koristite.

LEKOVITA SVOJSTVA POMORANDŽINE KORE

Prema ajurvedi, kora pomorandže je gorka, a ta gorčina vrlo dobro utiče na metabolizam u ljudskom telu, poboljšava varenje i sprečava žgaravicu. To je efikasan lek za ublažavanje mučnine i povećanje budnosti. Puder od pomorandžine kore pomaže u rastvaranju sluzi u disajnim putevima, borbi protiv kašlja, pa čak i astme.

Esencijalna ulja kojima su pomorandže bogate imaju antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Posebno je korisno esencijalno ulje „d-limonen“, koje održava normalnu kiselost u želucu i pozitivno utiče na procese koji se javljaju u crevima. Jetra se takođe rasterećuje i čisti zahvaljujući ovom čudotvornom leku.

Konzumacija kora pomorandže vrlo je prikladna za ljude sa prekomernom težinom, jer esencijalna ulja neutrališu višak holesterola. Naučnici kažu da flavonoid hesperidin sprečava razvoj osteoporoze i karcinoma rektuma.

Ulja u pomorandžama deluju sedativno, pa se mogu bezbedno koristiti za umirujuće i opuštajuće kupke i inhalacije za nesanicu i nervoznu iscrpljenost.

NARANDŽINE KORE SU SJAJNI POMAGAČI PRIRODNOJ LEPOTI

Ako imate masnu kožu, kora pomorandže je dobra preventivna mera za vas. Primena pilinga čini kožu mekom i glatkom, uravnoteženijom i smanjuju masnoću. Komadi narandžine kore - prirodni piling koji lako ljušti sve nepotrebne čestice kože, pa čak i mitisere.

Zahvaljujući svom antiinflamatornom, antimikotičnom delovanju, kora dobro deluje kod problema osipa i zarastanja rane.

Da biste kuću ispunili prijatnom aromom citrusa , dovoljno je malo prokuvati kore u vodi i esencijalna ulja će sobu ispuniti očaravajućim mirisom.

Osvežite svoj frižider 

Ako u vašem frižideru osetite neki neprijatan miris, stavite par kriški narandžine kore u frižider i posolite ih krupnom morskom solju pa ostavite da tako odstoje sve dok so ne postane vlažna. Neprijatani mirisi će ubrzo nestati iz vašeg frižidera.

Očistite vaše drvene površine

Postoji mogućnost za izbegavanje teških sprejeva za čišćenje koji su puni hemikalija tako što ćete lako i brzo napraviti ovaj prirodan čistač drvenih površina. Ubacite par kriški narandžine kore u teglicu koju ste prethodno napunili sirćetom i ostavite da odstoji dve nedelje, potom izvadite koru i dobijenu tečnost naprskajte na drvenu površinu. Pored toga što će vam kuća biti čistija, ona će i poprimiti prijatan citrusni miris.

Uklonite ustajali miris ormana

Ukoliko je vaš orman polako počeo da poprima neprijatan, ustajali miris, umotajte koru pomorandže u parče neke tkanine i stavite u ormar gde vam se nalazi garderoba. Menjajte koru na svakih par nedelja kako biste održali svež miris u ormanu.

Napravite serum za kosu

Ako su vam krajevi kose suvi i ispucali, u blender stavite 3 cele pomorandže (sa sve korom), izblendirajte i dobijenu smesu utrljajte u opranu i vlažnu kosu. Ostavite da odstoji tako par sati, pa isperite hladnom vodom. Zdravi nutritijenti iz pomorandžine kore će zagladiti i nahraniti suve krajeve vaše kose

Brže i efikasnije zapalite vatru u kaminu

Prirodna ulja iz narandžine kore su izuzetno zapaljiva, pa sledeći put kad želite da zapalite vatru u kaminu (ili npr vatru za roštilj), dodajte grančicama, papiru ili hepo kockama i par komada narandžine kore i vidite rezultat koji će vas oduševiti.

NARANDŽINE KORE DOBRO DOĐU I U KUHINJI

Kora pomorandže poboljšava ukus i aromu mnogih jela. Koristite originalni dodatak u svojim receptima!

Prekomerna vlaga više nije problem. Osušene kore narandže upijaju vlagu iz smeđeg šećera - samo ih držite u posudi sa šećerom.

Ako ne možete da odolite slatkišu, slatkiš od pomorandžine kore je zanimljiv izbor. Oni nisu samo ukusni, već sadrže i puno vitamina C. Prirodni šećer sadržan u korici povećava imunitet.

Da li su vam se svideli korisni saveti u ovom članku? Nesebično ih podelite sa prijateljima!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!