Rasteretite kičmu i sprečiti bolove u leđima

Rasteretite kičmu i sprečiti bolove u leđima

Problemi sa kičmom obično se iznenade pojave. Osoba možda neće dugo obraćati pažnju na nelagodnost u predelu leđa, pripisujući bol neudobnom krevetu, sedećem radu ili nečem drugom. Međutim, lekari su sigurni da 80% slučajeva bolova uzrokuju problemi sa kičmom.

Ali hernija ili osteohondroza mogu se sprečiti ako se ne dozvoli da bolest pređe u zanemareni oblik. A za prevenciju bolesti ponekad je dovoljno da se izbegnu prekomerna opterećenja. Stoga je danas uredništvo „Dnevnog Mgazina“ rešilo da vam kaže u kojem položaju leđa najviše trpe.

OPTEREĆENJE KIČME

Kada osoba sedi, stvara se veći stres na njenoj kičmi nego u stojećem položaju. Ali problem nije samo u opterećenju, već i u različitim mikrotraumama koje osoba dobija kao rezultat svakodnevnih aktivnosti. Ovo objašnjava bolove u donjem delu leđa kod ljudi koji nikada nisu dizali tegove u teretani i ne bave se sportom.

Najgore za leđa je sedenje. Ali kada se osoba na stolici nagne i napred, ovaj proces se pretvara u pravi test za kičmu. Zapravo, u ovom položaju, pršljeni se spajaju, stežući intervertebralne diskove iz hrskavičnog tkiva, usled čega se pritisak na njih povećava za oko 11 puta u poređenju sa stojećim položajem.

Kada osoba stoji, opterećenje od držanja tela ravnomerno se raspoređuje po celom skeletu. Ako osoba sedne, onda se korzet mišića opusti i telo drži samo kičmeni stub. Dakle, mikrotraume nastaju tokom preopterećenja.

Ako uporedimo opterećenje na intervertebralnim diskovima u različitim položajima tela, onda u stojećem položaju telo dobija uravnoteženo opterećenje na kičmi. U ležećem položaju, ovo opterećenje se smanjuje za 4 puta. Ali sedeći na stolici, osoba opterećuje kičmu 1,5 puta. Ako se u sedećem položaju nagne napred, onda se opterećenje povećava čak 2 puta.

Šta ako svaki dan morate dugo da sedite? U ovom slučaju, naše preporuke će pomoći da se značajno smanji opterećenje kičme.

KAKO SMANITI OPTEREĆENJE NA KIČMU

  1. Visina stolice treba da bude takva da u sedećem položaju noge dopipnu pod, dok je koleno savijeno pod uglom od 90 stepeni.
  2. Istovremeno, ispod stola treba da ima dovoljno prostora da ne biste morali da savijate noge ispod sebe.
  3. Dubina sedišta ne bi trebalo da prelazi 2/3 dužine butine. Ovo je neophodno kako biste mogli da sednete leđima naslonjeni na naslon stolice.
  4. Sedite uspravno bez savijanja trupa ili naginjanja glave napred. Ako iz različitih razloga često morate da čitate ili gledate papire, onda napravite postolje (poput muzičkog stalka) tako da ne morate stalno da se savijate napred ili naginjete glavu tokom rada.
  5. Čak i tokom vožnje važno je raditi osnovne fizičke vežbe poput okreta, savijanja i čučnjeva na svaka 2-3 sata vožnje.

Ali ako osoba dugo stoji na jednom mestu, onda i njen donji deo leđa takođe doživljava prekomerni stres. Zbog toga lekari preporučuju naizmenični položaj promenom nogu potpore. Ako je moguće, bolje je ne stajati dugo, već hodati u mestu, kretati se.

Ako s vremena na vreme nije bilo moguće zaštititi se od problema sa leđima, a kičma vas boli, nemojte praviti uobičajene greške. Na kraju krajeva, prosečna osoba, osećajući bolove u leđima, prestaje da se aktivno kreće. Ali ovo je greška!

Počnite da primenjujete ove savete i držite vašu kičmu zdravom.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE