Spisak namirnica koje pomažu u prevenciji raka dojke. Ne dajte šansu bolesti!

Spisak namirnica koje pomažu u prevenciji raka dojke. Ne dajte šansu bolesti!

Šta god neko rekao, ali brojevi često igraju protiv nas. Prema statistikama, rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena i, štaviše, uzrok smrti broj 1 među lepšim polom (prema istraživanju američkog Instituta za rak).

Nažalost, ova bolest se ne može predvideti, skoro svi su u riziku. I, kao što znate, efikasni lekovi za rak (bez obzira na to koliko pokušaja bilo) ne postoje.

Iako se naslednost često navodi kao glavni uzrok raka, loša ishrana i neaktivan životni stil takođe igraju veliku ulogu. Uzimanje prave hrane i vežbanje dokazano dramatično smanjuje rizik od raka. Zbog toga jednostavno morate u prehranu da uvrstite svu dole navedenu hranu. A sada ćemo vam objasniti zašto.

 1. Šargarepa
  Beta-karoten, kojeg ima puno u šargarepi, prepoznat je kao dobro oružje protiv raka. Studije pokazuju da žene koje konzumiraju ovaj proizvod najmanje tri puta nedeljno imaju 17% smanjenje rizika od raka dojke.
  Savet: Jedite najmanje 200 grama sirove šargarepe tri puta nedeljno. Ostala hrana bogata beta-karotenom uključuje bundevu, tikvicu i slatki krompir.
 2. Brokoli
  Brokoli je jednostavno nezamenljiv u bilo kojoj ishrani, jer je jednostavan za pripremu i vrlo zdrav. On sadrži puno sulforafana, organskog biljnog jedinjenja koje ima antikancerogena i antibakterijska svojstva. Upravo ova supstanca je u stanju da zaustavi pojavu novih ćelija karcinoma, kao i da uništi fokus „neočekivanih gostiju“.
  Savet: konzumirajte 200 g brokolija dva puta nedeljno. Inače, sva porodica kupusa bogata je sulforafanom.
 3. Beli kupus
  Nedavno je u Sjedinjenim Državama sprovedeno istraživanje u kojem su žene učestvovale u konzumiranju kupusa tri ili više puta nedeljno. Rezultati su pokazali da je konzumacija ovog proizvoda smanjila rizik od raka za 72%. Kupus sadrži enzim tirozinazu, kao i glukozinolate, koji mogu sprečiti rak.
  Savet: ne zaboravite da jedete 200 g sirovog kupusa 4 puta nedeljno.
 4. Paradajz
  Možda je ovo najlakši i najukusniji način da poboljšate svoju ishranu. Dodavanje paradajz sosa u hranu može značajno poboljšati vaše zdravlje. Paradajz sadrži likopen (prisutan je i u mnogim crvenim plodovima i određuje njihovu boju). To je najbolji antioksidans koji uklanja slobodne radikale iz tela.
  Savet: Paradajz treba jesti najmanje tri puta nedeljno (sirov, kao i u obliku kečapa i svih vrsta sosova).
 5. Beli luk
  I dalje je omiljen u svim oblastima alternativne medicine. Poznat po stotinama lekovitih svojstava, nije iznenađenje što se našao i na ovoj listi. Beli luk sadrži supstance koje pomažu u borbi protiv stvaranja novih ćelija karcinoma.
  Savet: Ne budite lenji da dva puta nedeljno pojedete najmanje pola čena belog luka.
 6. Orah
  Ovaj šampion sadrži omega-3 masne kiseline koje regulišu rad srca. Takođe mogu zaustaviti stvaranje malignih tumora.
  Savet: obavezno tri puta nedeljno izgrizite 30 g oraha.
 7. Šampinjoni
  Pokazalo se da pomažu u smanjenju veličine kancerogenih tumora. Masne kiseline koje se nalaze u pečurkama zaustavljaju proizvodnju estrogena. Ali poznato je da je ovaj hormon taj koji stimuliše rast tumora.
  Savet: dodajte 200 g pečurki u različitim oblicima u hranu dva puta nedeljno.
 8. Borovnica
  Prepoznat kao zaista lider među bobicama po korisnosti. Stimuliše imuni sistem i uklanja slobodne radikale.
  Savet: 200 g borovnice (po mogućnosti divlje) tri puta nedeljno.
 9. Breskva
  Ovo slatko voće sadrži flavonoide, specifične biljne pigmente koji su u stanju da zaštite telo od karcinoma. Ove supstance su sposobne da unište ćelije raka, a da uopšte ne utiču na zdrave ćelije.
  Savet: Jedite najmanje parče breskve dva puta nedeljno. Inače, šljiva takođe ima slična svojstva među voćem.
 10. Losos
  Losos je glavni izvor hrane omega-3 masnih kiselina. Pored toga, losos ima antiinflamatorna svojstva i smanjuje broj različitih abnormalnosti na ćelijskom nivou.
  Savet: Naviknite se da jedete 100 g lososa dva puta nedeljno.

Kako god neprijatna tema bila, ne možete zatvoriti oči pred problemom raka dojke.

Svi ovi proizvodi su pravo blago zdravlja, jer sadrže tako neophodne supstance koje vam omogućavaju da se borite protiv ćelija karcinoma. Nije potrebno koristiti ih u dozama naznačenim u preporukama. Samo preispitajte svoju ishranu i dodajte još organske hrane koja sadrži proteine. Rak je moguće sprečiti!

Obavezno podelite ovaj članak sa prijateljima, ova delikatna tema tiče se svih!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE