Kako pravilno zamrznuti i odmrznuti meso

Kako pravilno zamrznuti i odmrznuti meso

U današnjem modernom životu, svi mi bi voleli da za spremanje nekog obroka uvek imamo sveže tek kupljeno meso. Ali ne možemo baš svakog dana ići do radnje ili mesare, pa šta onda uradimo: zamrznemo meso!

Portal „Dnevni Magazin“ će vam reći kako pravilno zamrznuti meso mesec dana i uštedeti vreme na kupovinu. Pored toga, OPASNO je pogrešno zamrznuti meso.

Sve što treba da znate o zamrzavanju i čuvanju mesa

Stručnjaci uveravaju da je nemoguće zamrznuti meso i ne izgubiti njegov ukus. Istina je. Ali postoje dve vrste zamrzavanja, koje se značajno razlikuju jedna od druge.

Šok zamrzavanje - zamrzavanje mesa na temperaturi od -40 stepeni celzijusa. Takvo zamrzavanje se smatra ispravnim, mesna vlakna se ne oštećuju, a prilikom odmrzavanja meso ne gubi svoj ukus. Kod kuće se ovaj rezultat ne može postići, ali možete koristiti drugu metodu.

Zamrzavanje u domaćinstvu - zamrzavanje mesa kod kuće. Temperatura u delu zamrzivača vašeg kućnog frižidera obično je manja od polovine idealne temperature za zamrzavanje. Stoga, kada se dugo zamrzavaju, u mesu nastaju veliki kristali leda, mesna vlakna su oštećena, a rezultat je bezukusan i suv komad gume, bez obzira kako ga kuvali.

Sveže meso može se čuvati do 5 dana u nultoj komori, umotano u peškir. Peškir treba menjati svaki dan. Ovako je moguće pripremati meso za duži period.

Da biste što više sačuvali ukus mesa, neophodno je da poštujete uputstva, i meso može da odstoji u zamrzivaču jedan do tri meseca bez značajnog gubitka ukusa.

PRAVILA ZA ZAMRZAVANJE MESA

  1. Obrišite komad mesa peškirom da biste se rešili viška vlage.
  2. Isecite meso na šnicle ili iseckajte na delove i stavite na papir za pečenje.
  3. Zatim, sve stavite u zamrzivač na 3 sata.
  4. Posle 3 sata meso se mora izvaditi i obavezno obrisati i čvrsto umotati u foliju. Ovo sprečava da se meso vremenom pretvori u komad leda.

Mleveno meso se može pripremiti na isti način: meso sameljite u mašini za mlevenje mesa, obrišite i čuvajte u zamrzivaču.

Da biste bili sigurni da je meso dobro za konzumaciju, nalepite nalepnicu sa datumom smrzavanja na foliju ili vakumsku vreću. Ovakvo meso možete čuvati do 3 meseca.
Čak i ako ste meso pravilno zamrznuli, postoji rizik da pokvarite hranu čak i pre nego što stigne do tiganja ili lima za pečenje. Meso mora biti i pravilno zamrznuto i odmrznuto.

PRAVILA ZA ODMRZAVANJE MESA

Najbrži način za odmrzavanje je mikrotalasna pećnica. Ukoliko odmrzavate na ovaj način, potrebno je da meso odmah pripremite. Ovako odleđeno meso nikako ne smete zamrzavati ponovo.
Tradicionalni način odmrzavanja je posuda sa hladnom vodom. Potopite pakovanje u posudu sa hladnom vodom i ostavite ih preko noći. Meso će se prirodno odmrznuti, a hranjivi sastojci će biti sačuvani. Ukoliko imate vremena, ovo je svakako zdraviji način odmrzavanja.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE