Bakin najefikasniji način za izbeljivanje nežnih tkanina

Bakin najefikasniji način za izbeljivanje nežnih tkanina

Kako ukloniti mrlje sa belog ili kako izbeliti veš kod kuće, možete naučiti sa interneta ali ja želim da podelim sa vama svoje iskustvo i dokazane recepte moje bake. Ako svaki put operete potpuno novi beli komplet dodavanjem jednog od navedenih proizvoda, dugo će ostati kristalno čist i sneg beo!

Danas uredništvo "Dnevnog magazina" reći će vam, dragi čitaoče, o najefikasnijim metodama beljenja veša, materijala i odeće improvizovanim sredstvima. Brzo, jednostavno i super efikasno!

KAKO IZBELJIVATI VEŠ KOD KUĆE?

Soda i amonijak

  • 5 kašika sode
  • 2,5 kašike amonijaka
  • 5 l tople vode

Pomešajte sve sastojke i potopite veš 2 sata, a zatim operite u mašini za pranje veša. Isti način se koristi za pranje posteljine, ali ako želite da izbelite čitav set posteljine, onda količinu sastojaka treba srazmerno povećati.

Ako je veš poprilično požuteo, tim sastojcima se može dodati i izbeljivač sa kiseonikom.

Uz pomoć kalijum permanganata

U kantu vrele vode dodajte nekoliko kristala kalijum permanganata i oko 200-250 grama praška za pranje veša. Imajte na umu da bi voda trebala postati blago ružičasta.

Stavite opranu odeću, promešajte i pokrijte kantu. Sačekajte da se voda ohladi na sobnu temperaturu i dobro isperite odeću. Videćete rezultat koji se očigledno isplati!

Sok od limuna

Limunov sok će se rešiti masnih mrlja i tragova znoja, a osvežiće boju vaše odeće. I kao bonus, ovaj proizvod će vašem vešu dati intenzivan miris svežine!

  • 200-250 ml svežeg limunovog soka
  • 2 l vode

Sipajte vodu u šerpu, prokuvajte je, a zatim dodajte limunov sok. Ohladite rastvor limuna na temperaturu pogodnu za pranje osetljivih tkanina.

Namočite stvari u ovom rastvoru 1,5-2 sata, a zatim izvadite stvari iz rastvora, još jednom tretirajte (pređite) problematična mesta limunovim sokom. Posle toga možete da perete stvari u mašini za pranje veša kao i obično pomoću praška.

Amonijak i terpentin

Odeća od platna i pamuka može se namočiti nekoliko sati u vodi sa dodatkom amonijaka pre pranja, ako je zaprljanost tkanina jaka, tada treba dodati i par kašika terpentina.

Senf

  • 3 kašike senfa u prahu
  • 3 l vode

Prokuvajte vodu, malo je ohladite, a zatim dodajte senf u prahu. Ostavite rastvor da odstoji 2 sata. Nežno iscedite vodu tako da sav ovaj prah ostane na dnu i potopite odeću 20 minuta u oceđenu tečnost. Zatim operite odeću u veš mašini kao i obično.

Iskuvavanje

Ova metoda uvek radi sa praskom i nepogrešiva je. Ali ne biste je trebali često koristiti, kako ne biste oštetili stvari. Uzmite šerpu, sipajte u nju vodu, a zatim dodajte 70 grama soli i 0,5 šolje sode bikarbone. Kuvajte stvari u ovom rastvoru pola sata ili više.

Inače, mrlje od bobica, sorbeta, višnje, kivija dobro se uklanjaju ako mrlju pospete kipućom vodom, a zatim operete u mašini za pranje veša.

Takođe želimo da podelimo sa vama kako da očistite belu obuću: biće vam dovoljni četkica za zube i sapun za veš. Ova metoda će vam pomoći da svoje bele cipele očistite praškom!

Sve ove metode beljenja tkanina kod kuće su efikasne i moja porodica i prijatelji su ih više puta testirali. Imate li vi neku metodu da nam preporučite?

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE