NIKAKO NE OSTAVLJAJTE PLASTIČNE FLAŠE U AUTOMOBILU!

NIKAKO NE OSTAVLJAJTE PLASTIČNE FLAŠE U AUTOMOBILU!

Vatrogasci posebno upozoravaju da u automobilu ne ostavljate plastične boce.

Živi i uči. Ovo važi za priču koju ćemo ispričati. A glavni lik u njoj biće plastična flaša za vodu koju svi ostavimo u automobilu. Šta je problem sa tim? Ispostavilo se da može biti veliki problem.

Izdanje „Dnevnog magazina“ podeliće incident koji se dogodio na jednom od parkinga velike naftne kompanije i već ćete izvući zaključke o tome kako je to moglo da se završi da se vlasnik automobila nije vratio na vreme.

PLASTIČNA BOCA ZA VODU

U vrućim letnjim mesecima ne možete zamisliti nijedno pešačenje bez flaše vode. Ove boce često stavljamo po automobilu. Kada sednete na vruće sedište od vrućine, pristajete na bilo koju vodu u tom trenutku, čak i ovu - toplu i sa ukusom plastike. Tako je mislio i Vladimir Putij, koji je trebalo da uđe u automobil i krene poslom.

”Kad sam otvorio vrata, ostao sam zatečen. Kabina je bila puna dima! Ne razumevajući šta se dešava, brzo sam otvorio haubu. Pomislio sam da se požar dogodio negde u motoru, ali tamo je sve bilo čisto. Proverio sam gepek, i sve je bilo u redu. Vratio sam se u auto, video bocu vode koja je ležala na sedištu i tek tada primetio izgorelo mesto na koži sedišta.

Verovali ili ne, razlog je bila poluprazna plastična flaša za vodu. Nekom čudnom slučajnošću legla je na sedište tako da se voda pretvorila u sočivo koje je usmerilo sunčev zrak na crni materijal sedišta.

Pomisao da voda može izazvati požar deluje potpuno besmisleno, ali problem zapravo nastaje jer okrugla plastična flaša sa vodom postane kao "lupa". Tokom toplog dana sunčevi zraci mogu dopreti do boce kroz prozor vašeg automobila.

Voda u boci tada koncentriše svetlo i vrućinu u određenu tačku. Upravo zbog toga može doći do stvaranja plamena na toj tački u slučaju da je boca pozicionirana na sedištu ili bilo gde na mestu obloženom kožom, tkaninom, skajem ili bilo kojim drugim zapaljivim materijalom.

Plastične boce s vodom zato uvek sklonite sa sunca kada ih ostavljate u automobilu. Najbolje i najsigurnije je odložiti ih na mesto gde sunce uopšte ne dopire do njih, naprimer u gepek, posebno ako vas satima neće biti u blizini automobila.

Još jedan razlog ide tome u prilog a to je da tako zagrejanu vodu iz plastične boce nije zdravo popiti.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE