KISELI KRASTAVCI - Najčešće greške i mutan rasol

KISELI KRASTAVCI - Najčešće greške i mutan rasol

Greške u očuvanju krastavaca, zbog kojih rasol u teglama postaje beo.

Ljubitelji domaćih krastavaca iz tegle često su zainteresovani za to kako kiseli krastavac učiniti providnim i laganim po ukusu, tako da kada se služi na stolu, samo povrće ne samo da je ukusno, već i apetitno po izgledu.

Ovom pitanju treba pristupiti sveobuhvatno. Na kraju, beli rasol i neprijatan ukus rezultat su višestrukih kulinarskih grešaka. A da se ovo ne bi ponovilo, razmotrimo sve njih.

KAKO NAPRAVITI TURŠIJU

Razlog 1. Vakum

Beli rasol(cvet) će se sigurno pojaviti ako bar mala količina vazduha uđe u teglu sa krastavcima. Za belu plesan ovo je dovoljno da uništi celo jelo. Dakle, dobar domaćin mora biti siguran da:

  1. Poklopac tegle je dovoljno dobar i sigurno ne propušta vazduh
  2. Grlo tegle kao i sama tegla su neoštećeni

Ovo su najosnovnije tačke u koje morate biti sigurni.

Razlog 2. Sterilnost

Ovde je sve jednostavno. Posude, tegle i poklopci moraju biti dobro sterilisani. Krastavci - oprani. U suprotnom, štetni mikroorganizmi se mogu pojaviti i umnožiti u očuvanju, što će sve pokvariti.

Metod 1. Ubacite poklopce u kipuću vodu i držite ih tamo najmanje 5 minuta. Tegle napunite četvrtinom čiste vode i stavite ih u mikrotalasnu pećnicu na maksimalnoj snazi 3-5 minuta.

Metod 2. Posudu napunite vodom do pola i pustite da proključa. Ubacite unutra poklopce. Na vrh posude stavite cediljku ili sito, a na njega nagomilajte tegle s otvorom na dole. Na ovaj način sterilišite male tegle 6-8 minuta, a velike od tri litre oko 25-30 minuta.



Metod 3. Stavite tegle i poklopce bez gumica u hladnu rernu (kako se ne bi istopili). Podesite temperaturu na 110 stepeni i držite tegle u rerni oko 20 minuta. Njihova zapremina nije bitna. Posle toga, ostavite posudu da se ohladi nekoliko minuta kako staklo kasnije ne bi puklo.



Razlog 3. Uslovi skladištenja.

Temperatura skladištenja je od 0 do 7 stepeni.

Razlog 4. „Hemija“ krastavaca.

Prisustvo hemijskih đubriva u zemljištu nema najbolji efekat na biljku. Šta možemo reći o očuvanju: upravo nitrati mogu jelu dati beli sloj na površini. U svakom slučaju ne preporučujemo konzumaciju takve hrane. Međutim, krastavci sa belim slojem mogu se koristiti (po želji) ako:

  1. krastavci su vidljivi kroz belu tečnost
  2. poklopac na teglii nije nabubrio, nije ispupčen
  3. prošlo je manje od 3 dana od pojave belog sloja
  4. krastavci imaju miris salamure, a ne neprijatan smrad.

Takve krastavce treba temeljno oprati pre konzumacije.

Opšte preporuke:

  1. Temeljno operite proizvode pre konzerviranja.
  2. Iskoristite prirodni krastavac bez hemikalija, najbolje organski
  3. Držite se recepta, ne treba dodavati ili oduzimati sastojke po želji.
  4. Ne koristite jodiranu so.
  5. Koristite samo sterilno i celo posuđe. Isto se odnosi i na poklopce.
  6. Rasol treba da proključa dva puta. I dodajte sirće na samom kraju.

Nadamo se da će vam naš savet pomoći da ne pogrešite i da će svi vaši poduhvati biti uspešni.

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!