Sa kojim svakodnevnim stvarima je vreme za oproštaj

Sa kojim svakodnevnim stvarima je vreme za oproštaj

Ljudi su oduvek vezani za stvari: deca za svoje omiljene igračke, žene za garderobu iz mladosti, muškarci za prvi mobilni telefon. Stvari postaju simboli različitih životnih perioda: mladost, odrastanje, bezbrižno detinjstvo. Kada se osvrnete unazad, shvatate - to su sada stare stvari.

Zapanjeni smo koliko brzo vreme leti i iskreno verujemo da atmosferu treba stalno osvežavati. Psihološki je ovo zaista teško izvesti, ali nemoguće je stalno se osvrtati na prošlost - život neprestano teče napred u budućnost i to se ne može promeniti. Prema tome, evo naše liste potencijalno nepotrebnih stvari.

Vintage (stari) mobilni telefoni

Pošto smo ih već pomenuli, krenućemo od njih. Prvi modeli mobilnih telefona s pravom se mogu nazvati starima. I to uprkos činjenici da su za nekih dvadeset pet godina evoluirali u moderne uređaje. Pitamo se koliko ih imate? Razočaraćemo ako kažemo - nikada im se nećete vratiti, jer su zastareli malo više nego beznadežno. Bacite ih u djubre i ne žalite za njima jer su odsluzili svoje kad je trebalo.

Dokumenta za plaćanje, stari čekovi, kartice za popust

Zašto vam treba račun za bundu ili haljinu koja već dugo godina „odmara“ u ormaru? Trebalo bi samo da ga bacite, a vi i dalje čuvate potvrdu. Ovaj nepotrebni otpadni papir samo zauzima prostor, bolje ga se otarasiti jer svi ti računi teško da će ikada više biti potrebni. Isto je i sa karticama za popust. Polovina prodavnica verovatno više ne postoji pa bi trebalo baciti nevazece kartice.

Jednokratna odeća i donje rublje

Haljina koju ste kupili za korporativni događaj 2010. godine. Visi u ormaru a ne znate sta bi sa njom. Reći ćemo vam - bacite ukoliko je nepopravljivo ostecena ili poklonite ukoliko nije za bacanje a nekome bi koristila. U smeće bacite i pocepano i izbledelo donje rublje. Mnogo je prijatnije obući novo, a to, pak, utiče na samopoštovanje.

Stari predmeti u domaćinstvu

Prošetajmo kroz sobe. Ako još uvek imate rogove ili kože, vreme je da ih date lovcima (ako sami niste lovac, a vaša dnevna soba nije trofejna soba). U običnom gradskom stanu ovome nema mesta; ubijeni medved nikad nije simbol prosperiteta. U eri vrednosti celog života, koža neduzne zivotinje izgleda jadno na vasem podu ili zidu. Obratite pažnju i na tepih. Čini se da je vreme da i njega zamenite ukoliko se ofucao, promenio boju i deluje neuredno i neugledno.

Lekovi kojima je istekao rok trajanja

Ako ih imate, onda vam iskreno čestitamo - vaše zdravlje je savršeno! Zaista retko zavirite u svoju kućnu apoteku? Čini se, šta se može dogoditi sa tabletama? Vremenom se hemijski sastav lekova menja i može biti štetan, imajte ovo na umu. Isto se odnosi i na kozmetiku koja već dugo leži i čeka nepoznati sat. Nije sigurno koristiti je jer moze izazvati niz koznih problema i zato bacite sve sto je van roka upotrebe.

Posteljina

Ovo posebno vazi za jastuke. Uprkos činjenici da je na vrh stavljena čista jastučnica , đavo se događa u samom jastuku - nije poznato koliko je bakterija tamo poraslo tokom godina upotrebe. Generalno, ako osetite da je jastuk izgubio oblik i ima ustaljeni karakterističan miris, promenite ga u novi, a ovaj pravo u djubre.

Dečiji crteži

Ovde nastaje pobuna u vama. Takođe se možete osloboditi starih dečijih crteža, jer su to obično cele kutije koje zauzimaju prostor. Bolje je ostaviti nekoliko upečatljivih remek-dela, a ostatak digitalizovati ako zaista uopšte ne možete da se rastanete. Pre nego što to učinite, obavezno se posavetujte sa decom, možda im je neki posebno dragocen.

Antikviteti

Antikviteti sada ne moraju biti iz osamnaestog veka. U eri tehnologije i rastuće potrošnje sve zastareva mnogo brže. U granicama jedne generacije, nešto novo se pojavljuje, zastareva i nestaje. Cest la vie!

Nadamo se da nismo preterali, samo smo pokušali da istaknemo poneke stvari koje zaista vise nemaju upotrebnu svrhu, za pocetak. Ovo se odnosi i na plastične daske u kuhinji, torbe u paketu koje nikad niste koristili ili su pak pohabane od godina koriscenja, i sve vrste dotrajalih gajtana, punjača, promotivnih poklona, čarapa, cipela... Ne čuvajte prošlost po svaku cenu, ali slobodno idite u budućnost i uzivajte u nekoj novoj energiji kojom cete osveziti vas i prostor u kom boravite.

Radujemo se vašim komentarima na ovu temu.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE