TABLETE ZA SUDO MAŠINU - NAPRAVITE SAMI ZDRAVIJU VARIJANTU OD KUPOVNIH SA SAMO 6 SASTOJAKA

TABLETE ZA SUDO MAŠINU - NAPRAVITE SAMI ZDRAVIJU VARIJANTU OD KUPOVNIH SA SAMO 6 SASTOJAKA

Kada sam se prvi put preselila kod supruga, sećam se da sam užasnuto gledala kad god je prao suđe. Nije ljubitelj prethodnog ribanja, pa bi jednostavno bacio sve u mašinu za pranje sudova nevoljno (tanjiri i činije pod svakim mogućim uglom), još uvek prekriveni sušenom hranom od prethodne noći.

Zatim bi stavio jednu od onih turbo tableta za mašinu za pranje posuđa u dozator deterdženta i završio s tim. Ne samo da je bio neefikasan i rastrošan, već je i stan satima mirisao na hlor, što je meni izazivalo mučninu. Da bih olakšala sebi osmislila sam recept od prirodnih sastojaka koji će biti podjednako efikasan i obaviti čišćenje suđa kako treba. Od tada samo ove tablete za suđe i koristimo. Pored toga što su netoksične i bezbedne po zdravlje one su i jeftinije nego kupovne.

Napravite svoje tablete koristeći uobičajene sastojke za domaćinstvo poput sode bikarbone i soli kako bi sudovi blistali. A uz pomoć belog sirćeta i esencijalnog ulja limuna ubićete klice i bakterije i oslobodićete se prljavih nakupina. Jednostavno, ubacite par kockica u dozator deterdženta u mašini i oduševićete se besprekorno čistim posuđem na kraju pranja.

Prvi put kad sam pravila sopstvene mahune mašine za pranje posuđa, koristila sam recept koji je, između ostalih sastojaka, zahtevao soda bikarbonu, limunsku kiselinu i vodu. Imala sam super velike nade, ali nisam bila zadovoljna krajnjim ishodom. (To je bio poslednji put da slepo verujem receptu na Google-u!)

Nakon malo pokušaja i grešaka, konačno sam došla do prave recepture.

Napravite i vi moje "uradi sam" tablete za mašinu za pranje posuđa napravljene od sastojaka koje već imate u ostavi. Oduševiće vas.

Soda za pranje pomaže u povećanju efikasnosti sode bikarbone, a zajedno presecaju mast i ostavljaju vaše posuđe sjajnim i čistim. So pomaže omekšavanju vode tako da vam ne ostanu mrlje i pruge. A sirće ubija klice i topi masnoću i prljavštinu. I na kraju, deterdžent za suđe ubrzava postupak čišćenja, tako da ne morate prethodno da ribate ako to ne želite.

Iako većina recepata koje sam videla na mreži ne zahteva, na svoje tablete dodajem i nekoliko kapi esencijalnog ulja. Esencijalna ulja limuna i grejpa pomažu u presecanju masti, ubijaju klice i daju vašim jelima svež, čist miris. Samo nekoliko kapi je dovoljno za čišćenje bez ostavljanja masnih ostataka.

 • 1 šolja super sode za pranje
 • 1 šolja sode bikarbone
 • 1 šolja kuhinjske soli
 • 1 kašičica deterdženta za suđe
 • Po 10 kapi esencijalnog ulja limuna i esencijalnog ulja grejpa
 • ¼ šolje belog sirćeta
 • Silikonski kalup za kockice leda

Priprema

 1. Stavite sve sastojke osim belog sirćeta u malu posudu i umutite da se sjedini. 
 2. Polako dodajte sirće malo po malo, čekajući da penušanje popusti pre nego što dodate još. Mešajte smešu dok ne postane konzistencije vlažnog peska i prirodno počne da se grudva. Ako je potrebno, dodajte još sirćeta ili sode bikarbone.
 3. Kašikom dodajte smešu u posudu za kockice leda i čvrsto pritisnite svaku kako bi je natisli.
 4. Stavite kalup na suvo, sunčano mesto i pustite da se tablete za pranje posuđa suše najmanje 24 sata.
 5. Izvadite dve tri tablete lagano iz kalupa da biste videli da li se lako uklanjaju i da li ostaju u komadu. Ako je to slučaj, prebacite ih u staklenu posudu (teglu) sa poklopcem i čuvajte dalje od vlage. S obzirom na to da ne sadrže vodu, trebalo bi da traju neograničeno dugo, ali kao i kod svih domaćih proizvoda, izbacite ih ako uočite plesni ili neku drugu promenu.
 6. Za upotrebu, stavite 1-2 tablete u mašinu za pranje posuđa u odeljak za deterdžent i pokrenite mašinu kao i obično.

Podelite ovaj koristan recept sa vašim prijateljima.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE