ZAŠTO NE VALJA KORISTITI OVE SUNĐERE ZA SUDOVE?

ZAŠTO NE VALJA KORISTITI OVE SUNĐERE ZA SUDOVE?

U kuhinji svake moderne domaćice verovatno postoji ovakav sunđer za posuđe. Međutim, malo ljudi zna kakvu štetu ova bezazlena sitnica donosi životnoj sredini. Ispostavilo se da je uobičajenom kuhinjskom sunđeru potrebno 200 godina da se razgradi. Samo razmislite o tome!

Briga o prirodi je važna za našu redakciju. Zbog toga sa vama često delimo korisne savete koji pomažu u smanjenju količine kućnog otpada. Na primer, nedavno smo razgovarali o tome kako zameniti papir za pečenje, foliju i prozirnu foliju a danas ćemo vam pokazati alternativne opcije sunđera za pranje sudova.

Celulozni sunđer

Celulozne sunđere možete kupiti jednako lako kao i sunđere od pene. Međutim, ne obraćaju svi pažnju na njih a mnogi nisu za njih ni čuli. Ovi su sunđeri napravljeni od biljnog materijala. Uprkos malo višoj ceni, celulozne spužve su korisne iz mnogo razloga.

Prvo, nakon 7 dana upotrebe, imaće znatno manje klica od uobičajenih penastih sunđera. To je zato što se materijal brže suši i sprečava razvoj štetnih bakterija. Drugo, takav sunđer za pranje može se kompostirati sa organskim otpadom.

Lufa sunđer

Spužve od lufe sve se češće pojavljuju u kuhinjama ekološki svesnih domaćica. Ovo je još jedna biljna alternativa našim poznatim penastim spužvama. Štaviše, u svojoj bašti možete uzgajati lufu. To je biljka slična tikvicama čije se jezgro pretvara u sunđer kada se osuši. Rezultat je ekološki prihvatljiv sunđer za piling tela tokom kupanja ili ”piling” posuđa.

Lufa se dobro peni, iako je iznutra tvrđa. Ovo pomaže u brzom i efikasnom pranju sve prljavštine koja se osušila na posuđu. Takođe se brzo suši i trajaće nekoliko nedelja. Može se kompostirati, jer je lufa biljni materijal koji se brzo raspada.

Pleteni peškir

Ručno rađeni peškiri se prodaju u raznim eko-prodavnicama. Kukičani su ili pleteni od prirodnih grubih vlakana. Na primer, vlakna jute ili konoplje. Postoje peškiri za pranje, raznih oblika i veličina. Stoga nećete imati problema sa izborom.

Naravno, ova opcija je malo skuplja ali pleteni peški za pranje se može oprati, tako da će trajati mnogo duže. Takođe je zanimljivo da vlakna konoplje sprečavaju pojavu bakterija na njihovoj površini. Zbog toga sunđer neće mirisati neprijatno. Jedini manji nedostatak je da se dugo suši.

Silikonski sunđer za posuđe

Silikonska sunđer za posuđe je još jedna neobična alternativa običnom sunđeru. Ovaj sunđer je napravljen od silikona koji se koristi za kalupe za za hranu. Proizvođači obećavaju da ćete ga moći koristiti mnogo duže nego obično. Pored toga, silikonski sunđer može se staviti u mašinu za pranje posuđa bez straha da će se deformisati.

Međutim, nije sve tako ružičasto kako se čini. Mnoge domaćice se žale da je teško isprati osušenu prljavštinu i tvrdokorne mrlje silikonskom sunđerom. A zbog činjenice da tekstura ovog sunđera nije porozna, deterdžent za pranje posuđa se jednostavno ispire sa njega. Ipak, ova opcija takođe ima pravo da postoji i mnogi je koriste uprkos toj mani.

Domaći “uradi sam” sunđer

Možda je ovo najjeftinija opcija od svih. Da biste napravili Uradi sam krpu, potreban vam je stari til. Isecite ga na jednake trake dužine oko 1 m. Širina može biti različita, sve zavisi od vaših želja. Zatim sakupite svaku traku tkanine u harmoniku. Po sredini zavežite harmoniku žicom ili trakom. I obična gumica za tegle će vam biti dovoljna.

Kao rezultat dobićete super krpu koja odlično čisti a ujedno ćete dati novu namenu starom tilu. Usput, po istom principu možete napraviti krpu za pranje i od bilo koje druge mreže. Njome ćete moći da isperete i osušeno blato.

Otkrili smo vam da je penasti sunđer najlošija opcija za korišćenje. Štaviše, da biste se zaštitili od raznih vrsta mikroba, vredi promeniti sunđer barem svake nedelje. A sa našim alternativama, sve je mnogo lakše i pogodnije. Glavna stvar je odabrati ono što je pravo za vas. Na primer, autorka ovog teksta najviše uživa u upotrebi lufe.

Koja vam se opcija najviše svidela? Čekamo vas u komentarima!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE