- 1 pakovanje testenine po izboru (špagete, fetućini...)
- 2 kom pilećih prsa bez kostiju srednje veličine, prepolovljena po dužini
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
- 1 šolja panko hlebnih mrvica ili prezle
- 1/2 kašičice soli
- 1/8 kašičice crnog bibera
- 2 kašike maslinovog ulja
Krem sos od limuna
- 4 kašike svežeg limunovog soka od 1 velikog limuna, podeljeno
- 2 kašike neslanog putera
- 2 čena belog luka, usitnjena ili mlevena
- 1/4 kašičice crnog luka u prahu
- 2 šolje neutralne pavlake za kuvanje
- 1/2 kašičice soli
- 1/3 šolje parmezana
- 1 kašika peršuna po želji za ukras
PRIPREMA
Pastu skuvajte al dente (tvrđe) po uputstvu sa pakovanja.
Sačuvajte 1/2 šolje vode u kojoj se testenina kuvala. Kada je testenina skuvana al dente, ocedite je i lagano isperite (ispiranje će sos učiniti kremastijim)
Napravite limun piletinu
Dok se testenina kuva, uzmite 2 posude. U prvoj posudi umutite 1 jaje i 1 kašiku mleka. U drugoj posudi izmešajte 1 šolju hlebnih mrvica, 1/2 kašičice soli i 1/8 kašičice crnog bibera. Umočite svaki pileći komad u jaja, puštajući da višak kaplje nazad u posudu, a zatim umočite u mrvice hleba sa obe strane.
Zagrejte tiganj na umerenoj temperaturi. Dodajte ulja dovoljno da lagano pokrije dno tiganja i zatim dodajte pripremljene komade piletine. Pržite ih sa obe strane po 3-4 minuta. P
Kada je piletina gotova prebacite je na dasku za rezanje da se malo ohladi, iscedite polovinu limunovog soka preko vrha, a zatim piletinu isecite na trake.
Napravite krem sos od limuna
U srednjem loncu na srednjoj vatri rastopite 2 kašike putera, a zatim dodajte 2 mlevena čena belog luka i 1/4 kašičice crnog luka u prahu. Mešati 1 minut da ne zagori.
Dodajte 2 šolje neutralne pavlake i 1/2 kašičice soli. Pustite da krčka, često mešajući. Smanjite temperaturu na najnižu i tokom neprestanog mešanja, postepeno ulijte 2 kašike svežeg limunovog soka i nastavite da mešate.
Pospite sos sa 1/3 šolje parmezana i sklonite sa vatre, mešajući dok se sir ne otopi i sjedini sa sosom. Začinite solju po ukusu.
Oceđenu testeninu prelijte sosom. Po želji dodajte vodu od kuvane testenine ukoliko želite da razredite sos. Ukrasite peršunom i poslužite sa trakama piletine odozgo.
Uživajte i slobodno podelite ovo kremasto zadovoljstvo sa vašim prijateljima i najdražima.
Prijatno!