ČOKOLADNI LAVA KOLAČ

Ovo je prava poslastica za ljubitelje čokolade jer predstavlja vulkan čokoladnog zadovoljstva. Ono što je najbitnije, toliko je lak za pripremu da ga i najneiskusniji u kuhinji mogu sa lakoćom pripremiti. Podelićemo sa vama i njegov jednostavan način pripreme.

  • 250g putera
  • 180g čokolade (crne)
  • 4 jaja
  • 150g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kafena kašičica vanilinog ekstrakta
  • 3 supene kašike pšeničnog mekog brašna 
  • malo prah šećera za posipanje

PRIPREMA

Pre pečenja rernu zagrejati na 200 stepeni.

Keramičke posude premazati puterom pa pobrašniti kako se kolač ne bi zalepio za posudu. Višak brašna iz svake posude presuti u sledeću.

Na pari istopiti čokoladu i puter neprestano mešajući dok se smesa ne istopi i lepo sjedini pa skloniti sa strane.

U drugu posudu staviti 2 cela jajeta i 2 žumanca, dodati šećer i prstohvat soli pa sve to mutiti mikserom nekih 5 minuta tj. dok se masa ne zgusne i dobije svetliju nijansu žute boje.

U tu smesu dodati čokoladnu smesu, vanila ekstrakt i brašno pa sve to lagano umutiti varjačom.

Dobijenu smesu sipati u pobrašnjene keramičke činijice i ubaciti u zagrejanu rernu.

Peći na 200 stepeni 10-12 minuta u zavisnosti od jačine rerne. Površina kolača treba da bude suva a unutrašnjost nepečena kako bi se postigao efekat lave. Kada izvadite kolač iz rerne ostavite ga da odmori minut a zatim ga prevrnite na tanjirić (pazite vrelo je i dalje), pospite sa malo prah šećera i ukrasite po želji. Služi se odmah dok je vreo. 

Gotov kolač prelepo ide uz kuglu vašeg omiljenog sladoleda i možda neko voće po vašem ukusu.

Javite nam utiske. Nadamo se da vam se recept dopada.

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!