Pikantne kisele šljive po Olginom receptu

Pikantne kisele šljive po Olginom receptu

Prva polovina septembra je najbolji period za pripremu užine i priloga od šljiva za zimu . Kako kiseliti šljive, naučiće nas Olgin recept. Sigurni smo da će ovo predjelo opravdati sve uložene napore stostruko. Za pripremu je potrebno nešto više od pola sata!

Ovo je savršeno rešenje kojim ćete obradovati porodicu i goste neobičnim ukusima i aromama u hladnim zimskim danima!

KAKO KISELITI ŠLJIVE

  • 2,5 kg sitnijih čvrstih šljiva (mađarska)
  • 1,5 l vode
  • pola kašičice cimeta
  • 600 g šećera
  • 8 kom. lovorovog lista
  • 150 ml jabukovog sirćeta
  • 16 kom. karanfilića
  • 8 tegli (po 0,5 l)

PRIPREMA

  1. Prvo tegle obavezno sterilisati tako što ćete da ih prelijete kipućom vodom, ostavite 5 minuta, a zatim iscedite vodu. Isto važi i za poklopce. Za ovaj recept je najbolje izabrati malu tvrđu šljivu. Šljive operite i osušite.
  2. Tegle napuniti celim šljivama do vrha i naliti ih proključalom vodom do vrha a zatim tegle prekrijte poklopcima. Ostavite šljivu u ključaloj vodi 20 minuta.
  3. Da biste pripremili marinadu, sipajte 1,5 litar vode u šerpu, dodajte sav šećer i cimet. Dobro promešajte i ostavite na šporetu dok ne proključa. Kada marinada proključa, sipajte u nju jabukovo sirće i promešajte.
  4. Ispustite vodu iz tegli sa šljivama jer nam više neće trebati. U svaku teglu sa šljivama stavite po jedan lovorov list i 2 karanfilića. Sve prelijte vrućom marinadom.
  5. Zatvorite tegle poklopcima najčvršće što možete i okrenite ih naopačke (na poklopac) pa umotajte u ćebe. Ostavite tako dok se tegle skroz ne ohlade. Posle 2-3 nedelje šljive su ukiseljene i mogu se konzumirati. Vrlo lepo se slažu uz neko pečeno meso iz rerne ili kao deo predjela. Prijatno!

Sada znate kako kiseliti šljive za zimu kod kuće. Inače, prema istom receptu, marinada se može primeniti i za višnje.

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!